Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ne legyen garázda!

| Huszár Judit | Panoráma

Legyen még élhetőbb a város! – ez a célja annak a programnak, amelyet a közelmúltban indított a Soproni Rendőrkapitányság.

Garázdaság, rongálás, testi sértés – sokszor „kéz a kézben” járnak ezek a bűncselekmények. Nagyjából tudjuk, hogy melyik mit jelent, de bizony, bárkit érhet meglepetés. 

– Nyolc fiatal indult haza egy szórakozóhelyről, út közben pedig elkezdtek kukákat rugdosni – kezdte a konkrét esettel Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Másnap a lakók látták a felborogatott, összetört szemeteseket, és értesítették a rendőrséget. Mi megtaláltuk a fiatalokat, akik a kihallgatáson szembesültek azzal, hogy nemcsak rongálást követtek el, hanem garázdaságot is.

Garázdaságnak számít ugyanis minden olyan cselekmény, ami kihívóan közösségellenes, erőszakos, másokban megbotránkozást, riadalmat kelt, rossz érzést okoz. Például egy hangos utcai veszekedés vagy ittas hőzöngés is ez a kategória. Sőt! Akkor is garázdaságról van szó, ha nincs az esetnek szemtanúja, de utólag kiderül. A törvény pedig bünteti a garázdaságot – ráadásul a csoportosan elkövetett garázdaság még problémásabb…

– A fiatalok azt hitték, hogy majd a rongálás során keletkezett kárt kifizetik – folytatta az őrnagy. – De mivel garázdaságot is elkövettek, ezért bűnhalmazat elkövetéséért kellett felelniük. Ráadásul, ha tizennyolc éven aluliak keverednek ilyen ügybe, akkor kötelességünk értesíteni a gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot, akik megelőző pártfotó felügyelőt rendelnek ki. Ő környezettanulmányt készít, beszél a szülőkkel és az osztályfőnökkel. Tehát megindul egy hosszadalmas, kellemetlen procedúra. Az sem segít, ha valaki „csak” végignézte a történteket, ha nem akadályozta a többieket, nem szólt rájuk, akkor bűnsegéd volt.

A rendőrség tájékoztató kampányában különböző kiadványokat is készít – ezeket eljuttatják a középiskolákba, de a lehetséges áldozatoknak is összeállítanak információs anyagot.

A közeljövőben a polgárőrökkel együtt megerősítik a „látható rendőrséget”. Több lesz az egyenruhás például este 11-kor a szórakozóhelyek környékén, ugyanis azt tapasztalják, hogy a jelenlétük önmagában is visszatartó erejű.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...