Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ne utaljon pénzt ismeretlennek!

| Czetin Zoltán | Panoráma

206 centiméter magas vagyok, 140 kilogramm, most szerelek le a francia idegenlégióból. Tényleg? Nem. De az internetes beszélgetőfelületen ezt is írhatom magamról, és aki nem ismer, akár el is hiheti. Ne tegye!

Fontos alapszabály: az interneten egyáltalán nem biztos, hogy valaki az, akinek mondja magát. A koronavírus-járvány idején még többet használjuk az online beszélgetőfelületeket. Most még olyanok is csetelnek, akik egyébként ódzkodnak ettől a fajta kommunikációtól. Azért mert magányosabbak, elszigeteltebbek az emberek, még jobban vágynak egy-két kedves, közvetlen szóra.

– Pont ezt az állapotot használják ki a csalók, akik az interneten keresik áldozataikat – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Egy soproni hölgynek a messengeren kezdett írogatni egy férfi, aki állításai szerint most szerel le a francia idegenlégióból. Közös jövőt terveztek, házvásárlással, soproni letelepedéssel. Ehhez a férfi állítólag hazaküldte a legfontosabb értékeit, sok pénzt. A csomag viszont nem érkezett meg, ezért megkérte a nőt, hogy küldjön pénzt a futárszolgálatnak. Apránként jelentős összeget csalt így ki a jóhiszemű hölgyből.

A férfi már az első pillanatban gyanús kellett volna, hogy legyen, ugyanis külföldi álnéven írt a nőnek. Ráadásul számtalan hiba volt az üzenetekben, valószínűleg automata fordítóprogrammal készültek.

– Az interneten bárki létrehozhat egy álprofilt, ezért fontos, hogy semmilyen körülmények között, senkinek a kérésére ne indítsunk utalást! – figyelmeztetett Babelláné Lukács Katalin. – Ha személyes találkozót beszélünk meg, akkor is legyünk körültekintőek, mindig nyilvános helyen és nappal találkozzunk! Személyes adatainkat, címünket, telefonszámunkat, bankkártya vagy más irat számát soha ne adjuk meg, mert visszaélhetnek vele. Az online térben legyünk még a szokásosnál is bizalmatlanabbak! 

Kapcsolódó cikkek

Nem veszik meg az üdülési jogot!

2021. 04. 07. | Czetin Zoltán

Húsz évvel ezelőtt üdülési jogot venni jó üzletnek tűnt. Ma már a legtöbben szabadulnának tőle, de ez nem egyszerű. Ha valaki magától jelentkezik, hogy átvenné tőlünk az üdülési jogot, akkor gyanakodjunk!