Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Süt ránk a Nap”
A Szent Orsolya- és a Berzsenyi-gimnázium diákjai is kirándultak a megújult Ciklámen tanösvényen. A kecske-hegyi kilátót is újjáépítették a projekt keretében, itt 14 méter magasról lehet megcsodálni az egyedülálló panorámát. Fotók: Filep István, Soproni Téma-archívum

Barcza Attila: Élményalapú turisztikai attrakciókat alakítunk ki

„Süt ránk a Nap”

| Huszár Judit | Panoráma

Újjáépült a Kecske hegyi kilátó, fejlesztették a Lőver Alpin Parkot, elkészült a kerékpárút Sopron és Harka között, valamint a Nemeskúti úton, a Ciklámen tanösvényre új táblák kerültek, a Fertő tó nádasában pedig madárlest alakítottak ki – lezárult a térség egyik fontos turisztikai programja.

Madárcsicsergés, napos idő, valamint új táblák is várták az érkezőket csütörtökön a Károly-magaslaton. A Ciklámen tanösvény fontos pontján tartották az Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron–Fertő turisztikai térségben című projekt záróeseményét. A programról és a fejlesztésekről rendszeresen beszámoltunk lapunkban is (legutóbb: Turisztikai látványosságok, Soproni Téma, 2022. május 4.).

– Hazánk egyik legszebb erdeje a soproni, egyik legszebb tája ez – kezdte a sajtótájékoztatót Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Fontos ennek a területnek a fejlesztése, megőrzése, és olyan élményalapú turisztikai attrakciók létrehozása, amelyek ide vonzzák a látogatókat.


– Mindig hálózatosan gondolkodunk a fejlesztésekben – tette hozzá Kárpáti Béla, a projektet koordináló Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. igazgatója. – Fontos, hogy a meglévő értékek jó állapotúak, a kor igényeinek megfelelőek legyenek. És nemcsak a turistáknak szeretnénk kedvezni, hanem elsősorban az itt élőknek, akik rendszeresen tudják használni azokat.

Dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója hozzátette: remélik, hogy a soproniak között az egyetemisták is használói lesznek a fejlesztéseknek, hiszen a Soproni Egyetem képzéseinek döntő része az erdőhöz köthető.


– Sopronban süt ránk a Nap, nemcsak szó szerint, hanem képletesen is – mondta dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere számba vette az elmúlt időszak nagyobb fejlesztéseit, így az M85-ös autóút, az uszoda, a parkolóház építését, valamint szólt a folyamatban lévő projektekről is. – Készül a múzeumnegyed, épül az ipari park, dolgoznak a Fertő-parton és egy bölcsőde is kinő a földből. Ezekhez képest a mostani fejlesztés kisebbnek mondható, ugyanakkor nagyon fontos, mert tovább színezi a képet, még komfortosabbá teszi a térségben élők mindennapjait.

A sajtótájékoztató valamennyi résztvevője megköszönte a kormány, valamint a fejlesztésben részt vevők támogatását.


A projekt turisztikai fejlesztései:

Tómalom és Fertőrákos között újjáépült a 14 méter magas Kecske hegyi kilátó. Megújult a Sopron és Harka közötti, valamint a Nemeskúti bicikliút – mindegyik négy kilométeren. A Lőver Alpin Parkot három új játszótéri elemmel bővítették. A Ciklámen tanösvény bekerült a digitális vándor alkalmazásba, az információs táblákat újakra cserélték. A Fertő tó nádasában madárlest alakítottak ki, így a turisták a kenukból, csónakokból kiszállva megfigyelhetik a természetes állatvilágot.

Kapcsolódó cikkek