Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szenvedélyük a földrajz
A sopronbánfalvi kőfejtő védett földtani érték, hazánk egyetlen leukofillit lelőhelye, amely nagyon ritka kőzet. Fotó: Filep István

Februárban a közösségi közlekedésről tartanak előadást

Szenvedélyük a földrajz

| Köves Andrea | Panoráma

A Magyar Földrajzi Társaság Soproni Területi Osztálya a másfél évszázaddal ezelőtt alapított civil szervezet legfiatalabb, ám tervekben bővelkedő csoportja.

A területi osztály elnöke ­Simon György földrajztanár, a titkára Taschner Tamás idegenvezető, mindketten szívvel-lélekkel kötődnek hazánk földrajzi értékeivel kapcsolatos ismeretterjesztéshez.

– A földrajzi társaság 150. évfordulóján alakult meg a soproni területi osztály, büszke vagyok arra, hogy a komoly földrajzi hagyományokkal rendelkező városunk is kapcsolódhat az országos szervezet tevékenységéhez – mesélte Simon György. – Fő célunk, hogy a soproniaknak és a környéken lakóknak sokszínűen, élmény dúsan „tálaljuk” az itt található földrajzi, környezeti értékeket akár geográfiai témakörű előadásokkal, akár kirándulásokkal, belföldi és külföldi tanulmányutakkal.

Nagy sikerrel startolt a soproni területi osztály tavaly tavasszal meghirdetett első rendezvénye a Széchenyi-gimnáziumban, amely A földrajz ünnepe elnevezést kapta. Februárban a társaság vendégül látja a szegedi egyetem neves kutatóját, dr. Boros Lajost, aki a közösségi közlekedésről tart előadást. Ebben egyebek között az elektromos rollerek használatának hatásairól is beszél. Izgalmasnak ígérkezik a társaság tavaszi tanulmányútja a Magyar Földrajzi Múzeumba.

Simon György arra is felhívta a figyelmet, hogy Sopron különleges természeti környezetben fekszik: hegység és medence találkozásánál, mindez számos érdekes természeti képződményt eredményezett – ezek közé tartozik a sopronbánfalvi kőfejtő is –, amelyeket szintén szeretnének bemutatni.

A Magyar Földrajzi Társaság Soproni Területi Osztálya várja az érdeklődők csatlakozását, a tagsághoz nem szükséges semmiféle földrajzzal kapcsolatos végzettség.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A fiatalok biztonságáért

A fiatalok biztonságáért

2024. 02. 14. | Czetin Zoltán

Ellopták a bankkártyaadatait, feltörték a profilját a közösségi oldalon, a nevében küldtek átverő e-maileket – hosszan lehetne folytatni a sort. Már m...