Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Trianon ma is fájó seb
A megemlékezés után elsőként Sopron vezetése helyezett el koszorút az emlékműnél. Fotó: Filep István

Trianon ma is fájó seb

| Huszár Judit | Panoráma

– Magyarnak lenni büszke gyönyörűség – hangsúlyozta a nemzeti összetartozás napján tartott soproni rendezvényen Firtl Mátyás, Sopron korábbi országgyűlési képviselője, Győr–Moson–Sopron vármegye díszpolgára.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Barátság parkban emlékeztek a trianoni békediktátum aláírására. – A 103 évvel ezelőtt a nemzet lelkén okozott seb ma is fájó – mondta dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke.

Dr. Farkas Ciprián arról beszélt, hogy az 1921-es népszavazással Sopron volt az a település, amely visszaadta a nemzet hitét. A polgármester szerint a nemzeti szuverenitás és a nemzeti egység megőrzése, valamint a béke megteremtése a jövő kulcsa.

A rendezvényen részt vett Fodor Imre, Illyefalva polgármestere is. A székely vendég szintén a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

A beszédek után Firtl Mátyás, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián, illetve dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester a soproni önkormányzat nevében, Tóth Éva képviselő, tanácsnok és Földes Tamás a KDNP nevében, dr. Úry Előd és Fodor Imre a Soproni Erdélyi Kör képviseletében helyezett el koszorút, majd a jelenlévők egy része is virággal emlékezett. A rendezvényen több önkormányzati képviselő, intézmény- és egyházi vezető is részt vett.

A műsorban közreműködött Vágány Luca Sára, a Szent Orsolya Gimnázium és Bese Dominik, a Handler-technikum diákja, valamint a Soproni Hagyományőrző Egyesület díszegysége is. 

A Jerevánon is megemlékeztek: A vasárnapi városi rendezvény után hétfőn délután a Jereván-lakótelepen is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról. A programot a lakótelep településrészi önkormányzata és a Lővéri Nyugdíjas Klub szervezte meg.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.