Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Van segítség az erőszak ellen!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Gyakori hazánkban a nők elleni erőszak, ráadásul az esetek egy részére sosem derül fény. A bántalmazottaknak van hova fordulniuk segítségért, de sokan pont a félelem miatt inkább hallgatnak.

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Magyarországon nagyjából minden 5. nő válik bántalmazottá – ez derült ki a felmérésekből. – Sokaknak kényelmetlen erről a kérdésről beszélni, nagy részük nem mondja el, mi történt vele, így a valós szám még magasabb lehet – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Fontos azt is kiemelni, hogy az előítéletek tévesek: a kapcsolaton belüli erőszak megjelenése nem korlátozódik a társadalom elkülönült rétegeire, ugyanúgy van bántalmazó orvos vagy ügyvéd, mint segédmunkás. Az azonban igaz, hogy előbbiek gyakran nem fizikai agresszióval, hanem lelki bántalmazással tartják sakkban áldozatukat. De ennek legalább olyan súlyos következményei lehetnek, mint a fizikai erőszaknak. 

A főelőadó kiemelte, az erőszak sértettje általában fél a bosszútól, így a segítségnyújtás is elmarad. Hiába a feljelentés, ha az áldozat később visszavonja azt, a rendőrség sem tehet semmit. Amennyiben 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz az elkövető, akkor hivatalból eljárás indul, ha 8 napon belül, akkor magánindítvány szükséges, amit általában nem tesz meg az áldozat. A bántalmazott fél kérheti az úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartást, mely azonnali érvényű. Ilyenkor az agresszornak el kell mennie a lakásból akkor is, ha az ő nevén van az ingatlan.

Létezik további segítség: például az OKIT, azaz az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat szolgáltatás. Ennek célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak vagy gyermekbántalmazás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről. A szolgálat a nap 24 órájában Magyarországról ingyenesen elérhető a 0680/20–55–20-as telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...