Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fiatalok jelentik a jövőt
Jó első félidő után fájó vereséget szenvedett a Zalaegerszeg ellen a Sopron KC. Fotó: Németh Péter

Sterbenz László: Idén is szeretnénk a legjobb nyolc közé kerülni

A fiatalok jelentik a jövőt

| Munkatársunktól | Sport

Váltás az SKC kispadján: Bors Miklós vezetőedző helyett hétfőtől Gasper Potocnik vezeti a szakmai munkát a klubnál. A Sopron KC szakmai igazgatóját, Sterbenz Lászlót kérdeztük a váltás okairól.

– Miért volt szükség épp most a váltásra?

– A csapatsportok esetében nehéz megítélni, hogy az adott vezetőedző mennyit tud hozzátenni az együttese játékához. Ez nem matematika, nem lehet pontos számításokat végezni. Azonban vannak olyan kiemelt tényezők, mint például a csapatjáték, a védekezés hatékonysága és természetesen az eredményesség, amelyek alapján lehet dönteni egy ilyen kérdésben. Sajnos ezek épp azokon a mérkőzéseken – a Körmend és a Szombathely ellen – működtek legkevésbé, amelyek kiemelten fontosak szurkolóinknak. Bors Miklós is érezte ezt, bátran mondom, hogy valóban közös megegyezéssel váltak el útjaink.

– Az eddigi légiós center nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, keresi a csapat az utódját. Ez mennyire határozta meg az eredményességet?

– A centerposzt kulcspozíció, a légiósoknak pedig egyébként is meghatározó szerepük van a mérkőzéseinken. A kiscsapatoknak általában az a sorsa, hogy ha egy külföldi játékos jó teljesítményt nyújt egy szezonban, akkor vagy országon belül szerződik egy másik csapathoz jobb kondíciókkal, vagy országot vált ugyanilyen okokból. Sajnos Banyard nem tudta hozni a tőle elvárt teljesítményt, most pedig kicsit kivártunk, hogy már az új vezetőedző határozhassa meg, hogy kit szeretne a csapatnál látni centerpozícióban.

– Mi az elvárás az új vezetőedzővel, Gasper Potocnikkal szemben?

– A céljaink évek óta ugyanazok: szeretnék a play offba kerülni, azaz a legjobb nyolc hely valamelyikén végezni a bajnoki alapszakaszban. Ez az elmúlt években rendre sikerült is, most sem vagyunk messze ettől, egy-két győzelem hiányzik. Azonban van egy másik lényeges elvárás is: nagyon sokat kell dolgoznia az új vezetőedzőnek azon, hogy a fiatal, soproni játékosok meghatározott koncepció alapján beépüljenek a csapatba, hiszen ezek a fiatalok jelentik a soproni profi kosárlabda jövőjét.

Bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes vezetőedző:

A 43 éves szlovén szakember, Gasper Potocnik eddig két alkalommal dolgozott Magyarországon: 2016 és 2018 között a Körmend, 2019 és 2023 között pedig a Szolnok szakmai munkáját irányította. Komolyabb sikereket a Tisza-parti együttessel ért el: a 2020–2021-es szezonban bajnoki ezüstérmet nyertek, egy évvel később pedig elhódították a Magyar Kupát. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Visszavonul a kapitány

Visszavonul a kapitány

2024. 05. 08. | Rázó László

Felhagy a profi kosárlabdázással Fegyverneky Zsófia. A hír még akkor is szíven ütötte a soproni kosárlabda-rajongókat, ha tudták: a közönségkedvenc já...