Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az 5-8. helyért játszhat az U18-as válogatott

Az 5-8. helyért játszhat az U18-as válogatott

| Munkatársunktól | Sport

A magyar válogatott 59-56-ra alulmaradt Belgiummal szemben a soproni U18-as Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Ezzel válogatottunk az 5-8. helyért játszhat a hétvégén.

Magyarország - Belgium 56-59 (10-17, 12-16, 17-18, 17-8)

Rémálomszerűen indult a mérkőzés, rögtön az első percben egy balszerencsés mozdulatnál térdsérülést szenvedett válogatottunk meghatározó játékosa Juhász Dorka, aki már nem is térhetett vissza a pályára. Kiválásával megváltozott csapatunk szerkezete és érezhetően nem találta a ritmust a magyar együttes. Két gyors belga duplára válaszolt három perc játék után Pusztai Petra, megszerezve az első magyar találatot. A folytatásban azonban 10-2-re ellépett riválisunk. Ezt követően Pusztai mellett Mérész Beatrix és Kányási Veronika is feliratkozott a pontszerzők listájára. 14-10-re visszajött csapatunk, de az utolsó percben ismét növelte előnyét Belgium.

A 17-10-ről induló második negyed elején a 10 pontot is elérte a differencia. Kányási 7 pontjával azonban felkapaszkodott válogatottunk. 24-17-nél volt labdájuk a lányoknak, hogy még közelebb kerüljenek a belgákhoz. A lehetőség azonban kimaradt és a következő percek ellenfelünknek sikerültek jobban. Egy 9-0-s futással 33-17-re léptek el. A kosárcsendet Pusztai két büntetője törte meg, majd ismét Kányási remekelt, aki ebben a 10 percben egymaga 10 pontot szerzett. Lélektanilag rendkívül fontos volt ez az időszak, hiszen a félidőig sikerült 33-22-ig visszajönni. A statisztikát nézve azt láthattuk, hogy a lepattanókban 20-15-re vezetnek a belgák, ami Juhász kiválása után nem volt meglepetés. Emellett náluk 25-ből 14 mezőnykísérlet sikeresnek bizonyult. Náluk ugyanez 31 kísérletből 8 sikeres volt.

A harmadik negyed elején is folytatódott a felzárkózásunk. Pusztai Petra értékesített egy duplát és sikerült büntetőket is kiharcolni. Ezek közül három kimaradt ebben a rövid szakaszban, de Gereben büntetőjével így is 33-25-re visszajöttek a magyar lányok. Közel három és fél perc után tört meg a belga kosárcsend, ráadásul rögtön egy 4 pontos akcióval. Belga ziccer közben faultunk, a ráadás büntető kimaradt, de a lepattanót megszerezték és ebből egy újabb duplát értek el. Ismét visszaugrott tehát 10 pont fölé a különbség. A folytatásban ugyan célt ért Gereben 2+1-es helyzete, de így is 45-28-ra ellépett ellenfelünk. Ekkor jegyezhettük fel a legnagyobb különbséget a felek között. A harmadik negyed hajrájában ugyanis megvillant Kányási, majd Lelik Réka és Dúl Panka hozta közelebb a mieinket. Küzdőszellemből ismét jelesre vizsgázott válogatottunk, hiszen ott 17 pontos hátránynál sem engedték el a meccset a mieink.

Az utolsó 10 percnek 51-39-ről vágtak neki a csapatok. Két perc telt el pont nélkül, majd Lelik triplája 51-42-nél ismét a lélektani 10 egységen belülre hozta válogatottunkat. Pusztai és Gereben találatai után pedig már egy emberként ugrott talpra a csarnok. Szinte extázisba kerültek a magyar lányok. Védekezésben nem engedtek dobóhelyzetet a belgáknak, míg támadásban bementek azok a lehetőségek, amik az első három negyedben rendre leperdültek a gyűrűről. Mérész duplája után 51-48-nál teljesen nyílt volt a mérkőzés, majd Kányási és Gereben találataival 52-51-nél vezettünk először a mérkőzésen. A belgáknak ez már egy 8 és fél perces kosárcsendet jelentett.

Ahogy közeledtünk a hajrához, a játékot faultok tették egyre inkább töredezetté. Labda nélküli szituációknál is szólt a játékvezetői síp és az egyik ilyenből nagyon rosszul jöttünk ki. A belgák két büntetőhöz jutottak, melyből az első sikeresnek bizonyult, a második azonban lejött a gyűrűről. A lepattanót leszedték és triplát értékesítve gyakorlatilag 4 pontos akciót vezettek. Innen is talpra tudtak állni a magyar lányok, Lelik négy pontjával 56-55-nél ismét nálunk volt az előny. A végjátékban azonban büntetőknél nem remegett meg a belgák keze. Valamivel higgadtabbak tudtak maradni és ezzel 59-56-ra megnyerték a mérkőzést. Volt labdája a magyar válogatottnak az egyenlítéshez, hatalmas szívvel játszottak a lányok, de ez a felzárkózás sokat kivett a csapatból. A mérkőzés egészét pedig alapjaiban meghatározta Juhász Dorka sérülése, akinek ezúton is jobbulást kívánunk!

Folytatás szombaton 15 óra 45 perctől Svédország ellen.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.