Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jól indult a tél a sífutóknak
A sífutóknak hamar indult az idei szezon, bíznak abban, hogy lesz még idén lehetőségük a kedvenc sportáguk művelésére.

Jól indult a tél a sífutóknak

| Munkatársunktól | Sport

December első napjaiban megérkezett az igazi tél és a havazás is. Ennek nemcsak a gyerekek, de a Fáber egyesület tagjai is örültek. Szigethi Bélával, az egyesület alelnökével beszélgettünk.

– Milyen munkálatok szükségesek ahhoz, hogy sífutópálya üzemelhessen Sopron térségében?

– Az egyesületünk több mint 80 tagot számlál, közülük 8–10 olyan lelkes tag van, aki a több hétig tartó előkészítő munkában is jeleskedik. Márpedig ahhoz, hogy ezt a nagyjából 20 kilométeres pályarendszert kellő minőségben fenntartsuk, rengeteg társadalmi munkaóra szükséges. Először is ősszel el kell takarítani a kidőlt fákat, megtisztítani az útvonalakat az ágaktól, gallyaktól. A pályának simának kell lennie, ezért úgynevezett szárzúzógéppel kell a talajból kinövő növényzetet eltakarítani. Minden előkészítő munka a TAEG Zrt. tudtával, beleegyezésével, sőt, sok esetben segítségével történik.

– Mi történik, ha leesik a sportolásra alkalmas hó?

– Azonnal indulunk a pályákra – de szó sincs még sífutásról! Először is tömöríteni kell a havat, ez egy hengerrel történik, amit quaddal tudunk húzni. Ez utóbbi járművet néhány éve pályázaton nyertük, és nagy segítségünkre van ilyenkor. Ha megtörtént a hengeres tömörítés, súlyokkal lehet kijelölni a dupla nyomot a sífutó léceknek, aztán kezdődhet a sífutás.

– Idén mennyi lehetőség volt eddig a sífutásra?

– Az idei gyors hómennyiségnek természetesen nagyon örültünk. Ugyanakkor annyi téli csapadék nem volt, hogy a tömörítés után a dupla nyomvonalat is ki tudtuk volna jelölni. Ehhez legalább 20 centi hómennyiség szükséges. A tömörített pályákon három napig tudtak sportolni a soproni sífutók. Sajnos több olyan tél is volt Sopron környékén, amikor nem esett hó. Az előkészítő munkálatokat ilyenkor is el kell végeznünk és fenntartani a pályarendszert.

– Hol helyezkedik el a soproni sífutópálya-rendszer?

–  A Kőfejtő útnál indul és a Muckig tart, nem kijelölt turistaútvonal. Lényeges, hogy ne kezdjék el használni tömegesen az erdőben járó túrázók, ez esetben lehetetlen lenne a pálya megfelelő kialakítása. A Fáber réten van tanulópályánk is, itt akár felszerelés bérlésével szoktunk oktatást biztosítani. A legaktuálisabb információkat megtalálják a www.sopron­nordic.hu honlapon és Facebook-oldalunkon. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.