Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jubiláló vitorlázók
A szövetség munkájának köszönhetően ma már komoly, nemzetközi versenyek helyszíne a Fertő tó

Jubiláló vitorlázók

| Munkatársunktól | Sport

60 éve alapították meg a Fertő Tavi Vitorlás Szövetséget.

Az el­­telt hat évtizedben a szervezet vezetői azon dolgoztak, hogy a Fertő tó mint versenyhelyszín egyre hangsúlyosabb szerepet kapjon a hazai vitorlás sportban, emellett lényeges a vitorlás sport folyamatos népszerűsítése a fiatalok körében.

Dr. Márkus István A Fertő tavi vitorlázás története 1836-tól 2016-­ig című kiadványa kiválóan összefoglalja a szövetség történetét is. Hat évtizeddel ezelőtt reppent fel a hír Sopronban, miszerint újra megindulhat az élet a Fertőn. Szükség volt egy szervezetre, amely összefogja a törekvéseket, ezért alakult meg a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség 1957. január 10-én. A feladat elsőként a vízitelep megújítása volt. A soproni üzemek egymással versenyezve hozták létre vitorlázó csoportjaikat, szakosztályaikat. A pamutipar, az ÉDÁSZ, az autógyár, a selyemgyár, a posta, a Sotex dolgozói az iszapban és nádban vállvetve láttak neki a vízitelep kialakításának.

1958 tavaszán vízre került az első Kalóz típusú vitorlás, a hatvanas évek első felében pedig már közel 100 hajó szerepelt. A hetvenes években újabb szövetségi ház épült, és megjelentek a gyárilag készült, esetenként műanyag építésű vitorlás hajók is. A rendszerváltás komoly anyagi problémákat hozott, de sikerült a versenyvitorlázást fenntartani.

– A kétezres évek közepétől az új vezetés munkájának köszönhetően komoly eszközfejlesztéseket tudtunk végrehajtani, új olimpiai hajóosztályt (Laser) honosítottunk meg a tavon, és újra erőre kapott az utánpótlás-versenyzés – mondta el Gimesi Réka, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség ügyvivője. – Ma már több mint 20 utánpótláskorú gyermek vesz részt a hazai, illetve nemzetközi regattákon, edzőtáborokban, két edző vezetésével. Bízunk benne, hogy ez a szép, természetközeli, ámde rendkívül összetett sportág sokáig fogja színesíteni városunk és környéke sportéletét. 

Kapcsolódó cikkek

Harc az 5–8. helyért

Harc az 5–8. helyért

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Érvényesült a papírforma: a Sopron KC pályahátrányból nem tudta megszorítani az Alba Fehérvár együttesét, a Fejér vármegyei csapat 3–0-s összesítéssel...