Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kék–fehér szívvel a pályán
Kovács Benedek (labdával) hozzáállásával példát mutatna a fiataloknak. Fotó: Németh Péter

Kovács Benedek: A SMAFC-nál feladatom a fiatal tehetségek támogatása

Kék–fehér szívvel a pályán

| Munkatársunktól | Sport

Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2008 óta a SMAFC-nál kosárlabdázik Kovács Benedek. A 36 éves center azt mondja: feladatának tekinti, hogy a fiatal tehetségeket felkarolja és támogassa.

– Mióta vagy a SMAFC-család tagja?

– A 2008/9-es szezonban kerültem először a csapathoz egyetemistaként. Előtte Kecskeméten játszottam, néhány percig az NB I. A csoportjának légkörét is megismerhettem. Az egyetemi alapszakot az alföldi városban végeztem, majd a mesterképzésre érkeztem Sopronba 21 évesen. Mindjárt az első évemben megnyertük az NB I. B csoportot, igaz, abban az egészen kiváló együttesben, amelyet Pojbics Szabolcs vagy Gombás Gábor neve fémjelzett, csak kiegészítő ember voltam.

– Hogy alakult később a kosaras pályafutásod?

– Nagyon fontos számomra a kosárlabda, de a sportra mindig csak kiegészítő tevékenységként, egyfajta nagyon komoly hobbiként tekintettem. 2012-től két évig külföldön éltem, majd egy fél évet ismét a SMAFC színeiben töltöttem. Sopronban megismertem későbbi feleségemet, ezután két évig távkapcsolatban éltünk, mivel egy munka miatt Békéscsabára költöztem. Kérdés volt, hogy folytatom-e a kosárlabdát, végül a magánéletem is úgy alakult, hogy visszaköltöztem Sopronba, így 2016 óta folyamatosan játszom a SMAFC-ban.

– Mi a legfontosabb feladatod a csapat doyenjeként?

– 36 éves vagyok, ami a profi kosárlabdában nem számít túl idősnek. Itt, a SMAFC-nál azonban komoly hagyománya van, hogy a tehetséges soproni fiatalok és az egyetemisták alkotják a csapat gerincét. Pályafutásommal, hozzáállásommal példát szeretnék mutatni nekik. Elsősorban a védekezés irányítása, stabilizálása a feladatom, és a koromból adódóan remélem, van már annyi rutinom, hogy a kiélezett helyzetekben is jó döntéseket hozzak.

– Számodra mit jelent a SMAFC?

– Nehezen megfogalmazható, de a SMAFC egy életérzést jelent számomra, talán nem túlzás állítani, hogy kék-fehér a szívem. Korábbi legendás edzőm, Vetési Imre szavait tudnám idézni: a SMAFC-nál amatőr körülmények, de profi mentalitás a jellemző. Persze ma már a körülményeinkre sem lehet panaszunk, de tény: mindenki tanulás vagy munka mellett jár edzésekre, meccsekre. Nekem is feladatom a fiatal tehetségek támogatása, nagyon büszke vagyok a nálunk játszó SKC-s kerettagokra, különösen Csátaljay Péterre és Csendes Péterre, akik tavaly a SMAFC-ban játszották a legtöbb meccset, nyáron pedig a nagyválogatottig vitték.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.