Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikeres tájfutószezon
A havas idő nem szegte a sportolók kedvét – idén is népszerű volt a Mirelit Kupa. Fotó: Németh Péter

Verseny közben is élvezik a természet páratlan szépségét

Sikeres tájfutószezon

| Munkatársunktól | Sport

A téli hidegben is rendeztek versenyt a tájékozódási futók számára, a szezonzáró Mirelit Kupán találkozhattak a versenyzők. Molnár Tibor, a SMAFC Tájfutó Szakosztályának vezetője szerint a tájékozódási futás épp arról szól, hogy nincs legyőzhetetlen akadály.

– Milyen évet zárt 2023-ban a SMAFC Tájfutó Szakosztálya?

– Az idei évben összesen 8 versenyt rendeztünk, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csupán a tájékozódási futóknak szerveztünk megmérettetéseket, volt például évindító túránk is. Idei rendezvényeink közül kiemelem a húsvéti tojáskereső versenyt, amit gyerekeknek rendeztünk meg a botanikus kertben. A Sopron ­Trail terepfutóverseny idén is a legnagyobb létszámot hozó sporteseményünk volt, mintegy háromszázötvenen vettek részt a viadalon. A versenynaptárban tájékozódási kerékpárverseny is szerepelt.

– Miről szól a tájékozódási kerékpározás?

– Maga a sport a katonai járőrversenyből nőtte ki magát. Elég hamar elindultak a futóversenyek mellett a tájékozódásikerékpáros-megmérettetések is. A SMAFC 2017 óta rendez évente ilyen versenyt. Idén MTBO Sopron néven rendeztük meg a futamokat, a verseny osztrák és magyar kupafutam is volt egyben. 120 indulónk volt, elsősorban Magyarországról és Ausztriából. A tájékozódási kerékpározókra speciális szabályok vonatkoznak: nem tudják kezükben tartani a térképet, ezért egy térképtartót szerelnek a bicikli kormányára, ez alapján tudják teljesíteni a pályákat. Szintén fontos, hogy az erdei utakról, ösvényekről a biciklis versenyek esetében nem lehet letérni.

– Mi a szépsége a tájékozódási sportoknak?

– Korán kezdjük a szezont, és ilyenkor, december elején még rendezünk egy versenyt, minden évszakban járjuk az erdőt. Mindenki tudja, hogy a Mirelit Kupa idején már elég hűvös az időjárás, de ez nem szegi a versenyzőink kedvét. Megfelelő öltözéket kell viselni, nyilván nagyobb kihívás rossz időben, hidegben teljesíteni a pályákat, megtalálni a tájékozódási pontokat. De épp ez a lényege ennek a sportnak: le kell győzni az akadályokat, és a Soproni-hegység csodálatos környezetében verseny közben is élvezni kell a természet nyújtotta páratlan szépséget, értékeket.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.