Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopronból a nemzeti 11-be
Montenegró ellen lépett pályára életében először kezdőként a válogatottban Balogh Botond (j). Fotó: MTI - Hegedűs Róbert

„Az egyik Bozsik-tornán kilenc–tízévesen figyelt fel rám az SC Sopron”

Sopronból a nemzeti 11-be

| Munkatársunktól | Sport

Balogh Botond, a magyar labdarúgó-válogatott soproni születésű védője nagyszerű esztendőt zár idén: tagja volt az Európa-bajnoki részvételt csoportelsőként kiharcoló csapatnak, klubjában, az FC Parmában pedig az utóbbi időben sztenderd játékosnak számít.

A lassan mesebelivé váló karrier a városunkban kezdődött annak idején.

– Peresztegi vagyok, de Sopronban születtem, futballozni pedig Nagycenken kezdtem – mondta magáról a 21 éves futballista. – A mi falunkban nem volt szervezett utánpótlás, ezért átjártunk Nagycenkre, az volt a legközelebbi település. Az egyik Bozsik-tornán kilenc–tízévesen figyelt fel rám az SC Sopron. Átigazoltak, tizenhárom éves koromig játszottam ott, miközben a Berzsenyi-gimnáziumba jártam.

Örömmel említi soproni edzőit, előbb Horváth Csaba és Kovács Ferenc, majd a nagypályára áttérve Körmendi Tamás, Róka Norbert és Németh Norbert egyengették az útját.

Közben elcsábította az MTK, hogy aztán néhány év múlva könnyű szívvel lemondjon róla. Olaszországban viszont láttak benne fantáziát, több olasz klub hívta, közülük a Parma ajánlatát fogadta el. 2020-ban bemutatkozott a Serie A-ban.

A másik nagy nap 2021. november 12-én jött el a számára, a magyar felnőttválogatottban San Marino ellen esett át a tűzkeresztségen: a 85. percben állt be. Később szinte folyamatosan kerettag volt, ám gyakran lépett pályára az U21-es csapatban is. Az újabb lehetőség két év után, idén novemberben adatott meg a számára.

– Nagyon örültem, hogy Montenegró ellen életemben először kezdőként léphettem pályára a válogatottban – folytatta Botond. – Fantasztikus érzés volt telt ház, hatvanötezer magyar szurkoló előtt futballozni. Marco Rossi a mérkőzés után megdicsért, ebből gondolom, hogy elégedett volt velem, valóban jó meccset játszhattam.

A Parma jelenleg éllovas a Serie B-ben, s halad az első osztályba jutás felé. Balogh Botondnak sikerült beverekednie magát a kezdőcsapatba, ráadásul ezeket az összecsapásokat mind végigjátszotta.

– Nagyon erős a Parma kerete, az edzőnk sokat rotál, így nincs könnyű dolgom – folytatta a védő. – A válogatottbeli szereplés is segített a folyamatos játéklehetőség kiharcolásában és abban, hogy jó teljesítményt tudjak nyújtani. Jól érzem magam a Parmában, a Serie B pedig erős bajnokság, megfelelően szolgálja a fejlődésemet.

A magyar lapok nemrégiben a török Trabzonsporral hozták hírbe, de Botond azt mondta, egyelőre csak a Parmára akar koncentrálni.

– December 26-án még lesz egy meccsünk, utána haza tudok menni néhány napra: 2020 óta először fordul elő velem, hogy otthon lehetek az ünnepek idején. Mostanában minden karácsonyt nálunk töltöttek a szüleim és a nővérem. Örömmel utazunk majd haza, végre találkozhatom régen látott nagymamámmal, az unokatestvéreimmel. A barátaimmal biztos elmegyünk Sopronba moziba, vagy iszunk egy kávét valahol – zárta Balogh Botond, akit már eddig is meg-megállítottak egy közös fotóra Sopronban, a magyar válogatott sikere pedig valószínűleg tovább növelte az ő a népszerűségét is...

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.