Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vb-n versenyzett
Dolmány Emma 16 évesen vett részt az U18-as hegyifutó-világbajnokságon. Fotó: Filep István

Vb-n versenyzett

| Munkatársunktól | Sport

A francia Annecy-ben megrendezett U18-as világbajnokságon vehetett részt a soproni Dolmány Emma. A SMAFC atlétája még csak 16 esztendős, ennek ellenére az 50 induló közül a 30. lett.

Dolmány Emma először két évvel ezelőtt lett hegyifutó-bajnok az U16-os magyar bajnokságon, idén pedig már az U18-as mezőnyben szerzett bronzérmet. Ez egyben kvalifikációt jelentett a világbajnokságra.

– A vb hétvégéjén, pénteken érkeztünk meg Annecy-ba, amely egy csodás tóparti település, számos látnivalóval – mesélte Dolmány Emma. – Még aznap részt vettünk a megnyitóünnepségen. Maga a verseny szombaton volt, nagyon izgultam, hiszen ez volt az első világversenyem. Délelőtt tizenegykor rajtoltunk. A sípálya tetejére vezető útszakasz rengeteg kihívást tartogatott, nagy kanyarokat, vízmosásokat kellett leküzdeni a nehezen futható talajon. A táv összesen 4,6 kilométer hosszú volt, ebből két kilométert felfelé kellett futni, és 2,6 kilométer volt a technikás, lejtős szakasz.

A magyarországi atléták a csapatversenyen is részt vettek: Emma mellett Lövei Vanda és Galsi Laura Lilla indultak, és végül 7. helyen zártak. A fiúk csapatban ötödikek lettek.

Dolmány Emma elmondta: a franciaországi négy nap felejthetetlen élmény volt számára, és hálás az edzőinek, valamint a családjának is.

– Emma a versenyzők nagy részénél fiatalabb, így sikerült elérnie ezt a komoly eredményt a rendkívül nehéz, meredek pályán – mondta Némethné Csordós Rita, a SMAFC atlétika szakosztályának edzője. – A két hónapos felkészülési időszakban átesett egy vírusfertőzésen, ráadásul májusban rengeteget esett az eső, nem tudtunk szabadban edzeni, csak a Krasznai-csarnok futópadján és spinning kerékpárján erősíthettünk. Mi elsősorban pályaversenyekre készülünk, a hegyi futás pedig teljesen más technikát igényel. Így még inkább elismerésre méltó Emma teljesítménye.

Kapcsolódó cikkek

Nyolcas a leendő bajnoktól

Nyolcas a leendő bajnoktól

2024. 06. 19. | Papp Győző

A Soproni Ünnepi Hetek egyik legérdekesebb sporteseményét 1964-ben július 8-án rendezték. A tokiói játékokra készülő magyar labdarúgó olimpiai keret a...