Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az öltöztető függöny

| Madarász Réka | Sztárok

Egy szép függöny nemcsak a fénytől védi meg, hanem öltözteti, otthonosabbá is varázsolja a szobánkat. Néhány szempontot mindenképp érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál.

A karnisoknak két fajtáját különböztetjük meg. A rúd típusúakat elsősorban oldalfalra szerelik, ritkábban a mennyezetre. Készülhetnek fából és fémből, klasszikus (arany–antik, fekete) és modern (matt króm, acél) színekben. A fémkarikák régen nagyon hangosak voltak, de mindenre van megoldás: kifejlesztették a műanyag betétes némakarikát.  

– A minimál stílus hívei a sín típusú karnisokat részesítik előnyben – tudtuk meg Greilinger Mihálytól, az egyik soproni lakástextildiszkont tulajdonosától. – Ezeket jellemzően oldalfalra szereljük. Változatos színekben kaphatóak: fehér, szálcsiszolt alumínium, szatén, matt bronz. A karnis méretezése állandó problémát jelent, ugyanis sokan elfelejtik, hogy – ha azt szeretnék, hogy elférjen a függöny – 15–20 centimétert a két szélén rá kell hagyni.

A függönypiacot szintén a színek és minták óriási dömpingje jellemzi. Az aktuális trendeket minden évben a frankfurti Heimtextilen határozzák meg a vezető lakástextilgyártó cégek.

– A leggyakrabban 46–50 négyzetméteres, új építésű lakásokba, illetve 100–120 négyzetméteres, egyszintes családi házakba járunk felmérni – folytatta a szakember, aki 1993 óta gyakorolja a szakmát szívvel-lélekkel. – Ezek a lakások többnyire a minimál stílus jegyeit viselik magukon: üveg, fémanyagok, szögletes formák, fekete–fehér–szürke árnyalatok. A fényáteresztő függöny dekorációs értékét gyakran a mintája adja meg. Kiegészítőnek sokszor alkalmaznak kivizöld, piros, lila, padlizsán, ezüst látványelemeket. A földszíneket, a drapp–barnákat még mindig sokan keresik nálunk, de ezeket is kezdi felváltani a fehér, a szürke és a fekete.

Nagyon fontos, hogy a függönyt a karnisra vesszük, nem pedig az ablakra. A legkisebb szabályozott arány a másfélszeres, jellemző a kétszeres, de ettől el lehet térni felfelé és lefelé is. A műanyag redőnyök elterjedésének köszönhetően a sötétítő gyakran csak díszítőelemként funkcionál. 

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...