Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Muzsika határokon túl
Kónyai Tibor és Damu Renáta Brüsszel után például Horvátországban és számtalan hazai programon is fellép – általában saját szerzeményeiket adják elő.

Kónyai Tibor szerzeményei itthon és külföldön is népszerűek

Muzsika határokon túl

| Kóczán Bálint | Sztárok

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több hazai fesztivál meghívott vendége, és visszatér hamarosan Brüsszelbe is.

– Tartalmas ünnepi időszak után ez az év is lendületesen indult számomra szinte pihenés nélkül – mesélte lelkesen Kónyai Tibor. – Az év első napjaiban Damu Renáta énekesnő a trióformációban is debütált a Budapest Jazz Clubban. A koncert remekül sikerült. A zeneértő közönségnek köszönhetően felüdülés, feltöltődés volt számunkra az esemény, emlékezni fogunk rá. Néhány hete meghívást kaptunk Belgiumba. A brüsszeli Liszt Intézet szervezésében rendezték meg a holokauszt nemzetközi emléknapi műsort. A megemlékezés záróakkordja a „Melodies of Our Past” koncert volt, amelynek keretében muzsikáltunk Damu Renátával a belga fővárosban.

Az előadás első felében Kónyai Tibor saját szerzeményei csendültek fel dzsessz- és klasszikus stílusban, a második részben pedig Damu Renáta és a zongora közös tolmácsolásában háború utáni dalok szólaltak meg.

A soproni zeneszerző elmesélte, hogy három csodás napot tölthettek Belgiumban.

– Sok-sok helyre sikerült eljutnunk. Megtekinthettük a Parlamentáriumot, Európa legnagyobb parlamenti látogatóközpontját, de természetesen a helyi nevezetességeket sem hagytuk ki. Külön öröm számunkra, hogy az itthoni fellépések mellett május végén újra visszatérünk Brüsszelbe.

A soproni formáció ezen az estén ismét saját szerzeményeket ad elő, de hallható lesz összeállítás híres magyar művekből, dzsessz-sztenderdekből is. Emellett több kiemelt koncert szerepel Kónyai Tiborék idei naptárjában: Renátával tavasszal mennek még Hévízre és Nagyatádra, nyáron fellépnek a szerencsi múzeumok éjszakája programon és a Könyv, Bor, Jazz Fesztiválon Balatonfüreden, valamint a tihanyi levendulafesztiválon. A formáció ezen kívül az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából Zágrábban, a Magyar Intézetben lép fel.

– Megtisztelő a horvátországi felkérés, amihez október 24-én hozzájön még egy Váczi Eszterrel közös duókoncert. Eszterrel régi barátságot ápolunk, öröm vele együtt játszani. Egy biztos, tartalmas év eddig 2024, amiért hálásak lehetünk – zárta a zongoraművész.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek