Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Blokád újratöltve
A Blokád tagjai szeretnék újra megszólítani a saját generációjukat. Fotó: Szita Márton

A legendás csapat új dalokkal, nagy lendülettel tér vissza

Blokád újratöltve

| Kóczán Bálint | Sztárok

Hosszú idő után újjáalakult a Blokád. A legendás csapat tagjai talán még nagyobb elszántsággal dolgoznak, mint korábban, és eddig kiadatlan dalokkal jelentkeznek hamarosan.

– A zenekar 1989-ben alakult, és valójában sosem oszlott fel. Persze a csapat jellemzően a kilencvenes évek közepén volt a népszerűsége csúcsán – mesélték a Blokád tagjai „újjáalakulásuk” kapcsán. – Az 1994-es Áttörés című nagylemezünknek nagyon jó volt a fogadtatása, lehetőségünk nyílt országos lemezbemutató turnéra, tévés, rádiós szereplésre és rengeteg koncertre.

Az évtized második felére jellemző klasszikusrock-zenei irányzatok háttérbe szorulása és a Grunge teljes térhódítása nekik sem kedvezett, így 1997 körül elfogyott a motiváció, és beszüntették aktív tevékenységüket. A passzív időszakban is voltak kisebb-nagyobb fellángolások a Blokád részéről, de ezek kimerültek az addig felgyülemlett egyéni zenei ötletek demós rögzítésében. Három évvel ezelőtt egy szomorú esemény ténylegesen összehozta a tagokat: a Vida Feri (ex Lord főnök) halálának évfordulóján tartott megemlékező koncerten közel 27 év után ismét színpadra álltak.

– A közös próbák és a koncert mindannyiunkban megindított valamit, talán itt merült fel először egy lehetséges újraindulás – folytatták a Blokád tagjai. – A végső lökést a tavalyi év adta. Egy 30. „osztálytalinak” köszönhetően elővettük az időközben ifj. Fördős István (Pair o’ Dice) és Bércesi Dani (ex Pair o’ ­Dice, The Pit) közreműködésével rögzített, stúdiófiókban őrzött anyagot. Ezek a két gitárra megírt dalok mai füllel is aktuálisak, valóban ütnek.

A Blokád tagjai szeretnék újra megszólítani a saját generációjukat, akik anno figyelemmel kísérték a zenekar kilencvenes években lerakott alapköveit, amit a klasszikus, dallamos–vokális hard rock jellemez. Emellett a mai rockzenei érdeklődésű generáció számára is van mondanivalójuk.

Megszólalás tekintetében mindenképp megújult a zenekar, annál is inkább, hogy a korábbi dob, bőgő, gitár, billentyűs hangszerek, ének felállást felváltja a kétgitáros alap. Ez alapvetően meghatározza majd a csapat hangzását, és megkívánja a korábbi dalaik újrahangszerelését. A dallamos, közérthető refrének viszont maradnak.

– Jelenleg a korábbi dalaink újrahangszerelése mellett egy masszív koncertműsoron dolgozunk, és szeretnénk elérhetővé tenni eddig kiadatlan dalainkat – zárták a zenekar tagjai. – Továbbá egyeztetünk egy koncertsorozatról. Ami már fix, hogy augusztus 12-én a fertőszentmiklósi Zenit Fesztivál színpadán ott lesz a Blokád. 

A Blokád zenekar: Szokodi Zoltán – ének, akusztikus gitár (1989–); Fördős István – basszusgitár (1989–); Lamptert Attila – gitár (1989–); Czetin Tamás – dob (1992–); Czetin Balázs – gitár (2022–) 

Kapcsolódó cikkek

Okosan a cukorral!

Okosan a cukorral!

2024. 05. 01. | Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy...