Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fókuszban a születés
– A személyes kapcsolat miatt döntöttem a szülészet–nőgyógyászat mellett – mesélte lapunknak dr. Torma Renáta.

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Fókuszban a születés

| Madarász Réka | Sztárok

Évek óta május első hete a születésé. Ennek apropóján beszélgettünk a Soproni Gyógyközpont szülészet–nőgyógyászat osztályának szakorvosával, dr. Torma Renátával.

A születés hetét 2003-ban rendezték meg először. Az országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozat célja, hogy a várandós nők és családjaik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módját, helyét, valamint a „kísérő” kiválasztását illetően. A szervezők igyekeznek bemutatni a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváit, a megfelelő döntést elősegítő kutatási eredményeket és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait.

Az anyák napja hetében országszerte rendezvényeket, programokat szerveznek. A Soproni Gyógyközpont szülészet–nőgyógyászat osztályán például hagyománnyá vált, hogy ünnepélyes keretek között köszöntik az újdonsült édesanyákat, ahogy ez pénteken is történt. Ezen a héten fókuszba kerülnek a várandós anyák és azok a szakemberek, akik az új élet világra jöttében segítséget nyújtanak.

– A szülészet mindig is női szakma volt, a régmúltban a szülészeket bábáknak hívták – mondta dr. Torma Renáta. Az osztály legfiatalabb szakorvosa több mint hat éve dolgozik a soproni kórházban, ahol az évi mintegy ezer szülés levezetéséből is bőven kiveszi a részét. – A várandósság és a szülés alatt is a nők segítették egymást. Engem leginkább az motivált, hogy szerettem volna egy sokrétű szakmában elhelyezkedni, ahol minden nap más. A Szegedi Egyetemre jártam, és sokáig altatóorvosnak készültem. A páciensekkel való személyes kapcsolat miatt döntöttem mégis a szülészet–nőgyógyászat mellett, hiszen a várandósgondozás során ez egészen szorossá is válhat.

Sok hölgy fordul szívesebben nőgyógyászati problémáival egy másik nőhöz, akinek könnyebben meg tud nyílni, mint egy férfinak. Számukra elérhető Torma doktornő mind a szakrendelésen, mind a várandósgondozáson. Még egy jó hír: a szakorvosjelöltek között is van több hölgy.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...