Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Haladjon lépésenként!
Hodvogner Katalin dietetikus, edző

Haladjon lépésenként!

| Madarász Réka | Sztárok

Talán a legnépszerűbb újévi fogadalmak közé tartozik az életmódváltás: a felesleges kilóktól való megszabadulás és természetesen a rendszeres testmozgás bevezetése a mindennapjainkba.

A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy ezek a szépnek hangzó elhatározások csak ígéretek maradnak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy véghez tudjuk vinni, amit eldöntöttünk? 

– A sikertelenségnek többnyire két oka van – tudtuk meg Hodvogner Katalin dietetikus és személyi edzőtől. – Az egyik az, hogy az életmódváltást sokan büntetésként élik meg korábbi viselkedésükért, vagyis nem megfelelő a motivációjuk. Kudarchoz vezethet az is, hogy olyan új szokásokat szeretnének meghonosítani, amelyek teljesen eltérnek a régi életvitelüktől, vagyis túl radikálisak ahhoz, hogy tarthatóak legyenek.

Kati szerint rendkívül fontos mérlegelnünk, hogy az új szokások bevezetése veszteségekkel is fog járni, például a rendszeres edzések mellett nem feltétlenül jut ugyanannyi időnk a barátainkra, mint korábban. Ha a veszteség–nyereség mérleg elkészítése után úgy határozunk, hogy mégsem változtatunk, akkor legalább tisztán fogjuk látni ennek az okait, és értékelni tudjuk a jelenlegi életmódunk előnyeit is.

– Ha valaki mégis a változtatás mellett dönt, lényeges, hogy legyenek konkrét és reális céljai – folytatta a szakember. – Haladjon lépésenként – mind a táplálkozási szokások megváltoztatásában, mind pedig a mozgásban! Eleinte bőven elég heti két edzés, amit – ha tud tartani – később felemelhet akár három–négyre is.

Mint mindenben, az új szokások bevezetésében is hihetetlenül fontos a tudatosság: tervezzük meg az étrendünket, és ennek megfelelően vásároljunk! Ne veszítsük el a lelkesedésünket még akkor sem, ha az eredmények egy idő után már nem lesznek annyira szembetűnőek, mint az elején voltak! A motiváció megőrzésében sokat segíthet egy edzőtárs vagy egy támogató szakember.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...