Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan válasszunk szemüveget?
– Annak is érdemes évente ellenőriztetnie látását, akinek nincs panasza – mondta Seifert Brigitta. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Hogyan válasszunk szemüveget?

| Madarász Réka | Sztárok

A szemüvegválasztásnál nemcsak az esztétikai szempontokat, hanem az optikai paramétereket is figyelembe kell vennünk, ezért az a legjobb, ha szakember segítségét kérjük.

Ha valaki úgy érzi, hogy nem lát jól, érdemes felkeresnie egy optikát, ahol látásvizsgálatot is végeznek. Annak sem árt rendszeresen ellenőriztetnie a látását, akinek nincs panasza, hiszen idővel hozzászokunk ahhoz, hogy rosszul látunk.

– Ha megvannak a vizsgálat eredményei, következhet a hozzánk illő szemüvegkeret kiválasztása – tudtuk meg Sei­fert Brigitta optometristától. – A keretnek nemcsak jól kell állnia, hanem optikai szempontoknak is meg kell felelnie.

Megfigyelhetjük az optikák kirakataiban, hogy egyre több gyönyörű keret van a piacon, óriási sláger például a zöld. Az idei év színe a Peach Fuzz fantázianévre hallgat, és az őszibarack egy világosabb árnyalata. Még mindig hódítanak a nagyméretű fémkeretek, de már megjelent a műanyag, pici és keskeny, szögletes forma is. Az aktuális trendek után a szakembert a multifokális lencséről faggattuk.

– Valóságos csodának tartom a multifokális lencsét. Évek óta én is ilyet hordok, és nagyon megkönnyíti az életemet, hogy nem kell 2–3 féle szemüveget cserélgetnem – folytatta Seifert Brigitta. – Kiválasztásához nagyfokú precizitás szükséges. Az alapos látásvizsgálat után megkeressük az archoz és a dioptriához illő keretet. Bejelöljük a pupillák helyzetét. Fontos, hogy az optikus a lehető legoptimálisabb lencsét válassza ki, figyelembe véve a vásárló igényeit. Ezután még a lencsét személyre szabottan be is kell csiszolni. Ha valaki elfogadja, hogy valóban ilyen szemüvegre van szüksége, jó szolgálatot tesz neki az új szemüvege. Ennek ellenére megszokási garanciát vállalunk ezekre a szemüvegekre. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Okosan a cukorral!

Okosan a cukorral!

2024. 05. 01. | Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy...