Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Küldetése a fenntarthatóság
Sütő Krisztina célja az emberek tudatos vásárlásra ösztönzése és a helyi iparosok támogatása. Fotó: Németh Péter

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Küldetése a fenntarthatóság

| Madarász Réka | Sztárok

A magyar kortárs divat- és designtermékek színes metszete tárul elénk a Várkerület egy hangulatos kis üzletében, ahol minden darabnak lelke van.

Sütő Krisztina, a belvárosi bolt tulajdonosa missziójának tekinti a fenntarhatóságot és az emberek tudatos vásárlásra ösztönzését.

– A nálam kapható termékek anyaga, elkészítése nyomon követhető – tudtuk meg Krisztitől. – Megkérdezheted, hogy ki készítette, honnan származik az anyaga – vagyis teljesen átlátható a koncepció. Fontosnak tartom a magyar és a helyi iparosok támogatását. Ha valaki lokális dolgokat vásárol, azzal már eleve tesz a környezetéért, hiszen nem utazik annyit az áru, így nem hagy akkora lábnyomot a Földön.

Több nemzetközileg is elismert tervező munkáit csodálhatjuk meg a boltban, ezek közé tartozik többek között az Artista nevű brand, ami 26 éve van jelen hazánkban. A tervezők festőművészekkel dolgoznak együtt, a ruhákon pedig vissza-visszaköszönnek a kortárs festmények. Több soproni alkotó – például Lendvay Márta vagy Schmaler Petra – munkáit is megtalálhatjuk az Omg Designer Store-ban.

Annak érdekében, hogy a vásárlók is megismerhessék a termékek tervezőit, Kriszti ebben az évben hat olyan rendezvényt is tervez, ahol lesz alkalmuk személyesen is találkozni velük.

– Az üzletemben környezettudatos termékeket is tartok – folytatta. – A kapuvári Tóthné Erzsébet például évek óta kísérletezik azzal, hogy teljesen természetes anyagokból férfi és női alsóruházatot állítson elő. A szintén soproni Molnár Alexandra a Fotinivel a zero ­waste életmód jegyében hulladékmentes szabászatra és maradék anyagok felhasználására törekszik: megunt férfiingeket gondol újra, illetve cipőkészítés során megmaradt bőrdarabokkal dekorálja a kabátjait.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...