Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lenyűgözte Sopron
Damu Renáta az elmúlt időszakban beleszeretett a dzsessz, a swing és a bossa nova műfajba, illetve a portugál dalokba. Számtalan fellépésre készül Kónyai Tiborral. Fotó: Hajdú László

Kónyai Tibor segített megvalósítani Damu Renáta álmát

Lenyűgözte Sopron

| Kóczán Bálint | Sztárok

Egyre gyakrabban hallhatunk Damu Renátáról, aki énekelt már a Fő téren, de Budapestre is rendszeresen jár. Kónyai Tibor fedezte fel tehetségét, és közösen készülnek a nyári fesztiválszezonra.

– Zenész családban nőttem fel. Nagypapám, édesapám és a bátyám is kiváló zenészek – kezdte Damu Renáta. – Hatéves koromtól autodidakta módon kezdtem zongorázni, majd a szüleim beírattak a zeneiskolába. 2015-ben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat magánúton.

Az énekesnő több mint egy éve él Sopronban, és már számos rendezvényen találkozhattunk gyönyörű hangjával. Renáta elmesélte, hogy az éneklés egyre fontosabb lett az életében, járt magántanárhoz is, majd elvégezte a vokális énektanszak klasszikus szakát.

2019-ben egy nagy változás következett, amikor a sors összehozta Kónyai Tibor soproni zeneszerző–zongoraművésszel.

– Tibinél nagyon magas a mérce, amit szerintem elég nehéz megugrani, mert köztudott, hogy csak profikkal lép színpadra – folytatta Renáta. – Rendkívül hálás vagyok neki, hogy mentorál, folyamatosan tanulhatok tőle, és bevezetett ezekbe az izgalmas zenei kalandozásokba.

Renáta boldogan emlékszik vissza azokra a koncertekre, amelyeken már közösen léptek fel: eljutottak a Keszthely Fesztre, a sárvári Zene Házába, Győrbe, a Rotary Fesztiválra vagy a Zalakarosi Karos Korzóra. – Számomra sokáig csak amolyan vágyálom volt mindez. Akiket korábban csak különböző platformokon értem el, most már együtt dolgozhatok velük, mint például Váczi Eszterrel vagy Gyárfás István „Gyafi” dzsesszgitárossal.

Renátától megtudtuk, az elmúlt időszakban szó szerint beleszeretett a dzsessz, a swing és a bossa nova műfajba, illetve a portugál dalokba. Ebben nagyon inspirálja egy brazil származású, sokoldalú művész, Antonio Carlos Jobim.

Az énekesnő azt is elmondta: nagyon elvarázsolta Sopron a gyönyörű panorámáival, a magával ragadó hangulatával, a szép kis utcáival, a csodás belvárosával. Nagyon szeret itt élni és fellépni.

– Különösen felemelő érzés volt 2022-ben a Fő téren énekelnem a Béke nemzetek felett keretében a nemzeti összetartozás dalát.

Renáta már gőzerővel készül a nyári koncertekre, július 16-án Veszprémben énekel a Kónyai Tibor Quartettel a Rozé, Rizling Jazz Napokon, de még számos helyre utaznak. 

Kapcsolódó cikkek

Okosan a cukorral!

Okosan a cukorral!

2024. 05. 01. | Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy...