Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Meditáljunk az egészségért!

| Madarász Réka | Sztárok

Rengeteg időt töltünk azzal feleslegesen, hogy a fejünkben keringő gondolatokkal küzdünk. Napi néhány perc meditációval nemcsak az elménket tudjuk kitisztítani, hanem számtalan más pozitív hatást is megtapasztalhatunk.

Az emberek többsége hatalmas figyelmet fordít a külsejére, és általában még a kocsija tisztasága is jobban érdekli, mint a lelki és a szellemi egészsége. Pedig a belső harmónia hiánya előbb-utóbb kívül is megmutatkozik. Az egyik leghatásosabb önfejlesztő módszer a meditáció. Maga a szó a latin „mederi” – mérni, a helyes mértéket eltalálni – kifejezésből ered, ugyanis az eljárás célja a középpont elérése. A nagy világvallások mindegyike foglalkozik a témával, melynek több megközelítése van.


– A transzcendentális meditáció (TM) az ősi védikus hagyományból ered. Maharishi Mahesh Yogi hozta el a világnak 1957-ben – tudtuk meg Dömsödi András transzcendentálismeditáció-tanártól. – Maharishi és mestere, Guru Dev a leghatásosabb technikát adták át a jelen kornak, amivel elérhetjük az élet legmagasabb célját. A legtöbb módszeren később változtattak, így azok nem tiszta forrásból erednek, és hatástalanná is váltak. A transzcendentális meditációban az elme természetes működését vesszük alapul. Egy olyan rezgést használunk, amibe az elménk belekapaszkodik, és elviszi a tiszta tudat, az ok nélküli boldogság állapotába.


Az egyszerűen, erőlködés, koncentráció nélkül elsajátítható gyakorlat mindenkinek sikerül, nem hit kérdése. Minden magától működik a lehető legtermészetesebb módon. A meditáló boldog, békés, szeretetteljes állapotot tapasztal meg, nyugalommal és pihentséggel együtt.


– A világ 35 országában és 250 egyetemen csaknem 700 kutatással bizonyították a TM jótékony hatásait – folytatta Dömsödi András. – Az emberek már az első naptól beszámolnak a feszültség csökkenéséről, az aggódás megszűnéséről. Emelkedik az energiaszint, kreatívabbak leszünk, és kitisztul a gondolkodásunk. A stresszalapú problémák és az alvászavar fokozatosan enyhülnek. A technika gyakorlása által megszabadulhatunk a káros szenvedélyektől, könnyebben elfogadunk másokat, és küzdünk meg a korábban kihívást jelentő élethelyzetekkel.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...