Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Moby Dick negyven
– Hazai pályán természetesen a legjobb formánkat szeretnénk megmutatni – mondta a december 11-i koncertről Schmiedl Tamás.

Sopronban ünnepel december 11-én a metálegyüttes

Moby Dick negyven

| Kóczán Bálint | Sztárok

40 éves a soproni Moby Dick. A népszerű metálbanda december 11-én a GYIK Rendezvényházban a Pokolrock 40 koncerten ünnepel közönségével, ahol más zenekarok is fellépnek. Schmiedl Tamással és Gőbl Gáborral beszélgettünk.

– Hogy készültök a december 11-ei soproni bulira?

– Schmiedl Tamás: A zenekar szerencsére a pandémia által szűkre szabott lehetőségek ellenére is elég sokat koncertezett, így elsősorban nem a dalok eljátszására kell koncentrálnunk, de így is rengeteg a tennivaló. Nem klubbuliban gondolkoztunk, hanem egy olyan méretű helyben, ahol adott a megfelelő nagyságú színpad, és a közönség számára is van bőven hely, adott akár a távolságtartás is. Hazai pályán természetesen a legjobb formánkat szeretnénk megmutatni, és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ez ne csak a dalok előadásában, hanem a rendezvény professzionális megvalósításában, a hangosításban, látványban, külsőségekben, reklámozásában is megnyilvánuljon. Érezze mindenki úgy, hogy ott kell lennie!

– Kik lépnek még fel?

– Gőbl Gábor: Ahogy 1921-ben Sopron akkori polgármestere, Thurner Mihály a selmeci akadémistákat hívta a városba, úgy mi is felvidéki magyar rockzenész barátainkat hívtuk koncertezni Sopronba. A Rómeó Vérzik nemcsak Magyarországon a legnépszerűbb rockbanda, hanem a határon túl is mindenki ismeri. Rajtuk kívül a közönség találkozhat két másik soproni formációval: a már hosszú évek óta befutott Dalriadával és a sztárság kapuján napjainkban kopogtató Innistrad együttessel is. A Magyarok maradtunk 100 mottóval hirdetett rendezvény, benne a Moby Dick 40 jubileummal, így végül egy remekbe szabott rockfesztivállá avanzsál.

– Óriási évforduló, keveseknek sikerül! Mit jelent számotokra?

– G. G.: Nehéz megbirkózni a gondolattal, és szinte felfoghatatlan, de tény, hogy az idő múlása ellenére is létezik az érdeklődés a zenekar iránt. A pályafutásunk során fellépéseinkre eladott belépőjegyek száma meghaladta a 360 ezret, az eddigi albumok összesített fogyása megközelíti a 200 ezret.

– Sch. T.: A korszakokon átívelő, örök érvényű, mindig aktuális Moby Dick dalszövegek fel tudják rázni, ki tudják emelni a rajongóinkat a mindennapok monotonitásából. A jól beazonosítható Moby Dick dalokban rejlő energia a szövegekkel egybeforrva sokakra olyan hatást gyakorol, ami megtartja és újra is képzi a zenekar táborát. Leginkább ennek köszönhetjük, hogy máig nem koptunk ki a magyar rockzene első vonalából!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...