Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Örök klasszikusunk: a blézer
A blézer azért is annyira közkedvelt, mert átmenetet képez a hétköznapi és az elegáns öltözék között. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Örök klasszikusunk: a blézer

| Madarász Réka | Sztárok

Van egy olyan ruhadarab, ami jól mutat elegáns szettekhez, de illik laza, sportos stílushoz is, és néhány szezon óta újra reneszánszát éli, ez pedig a blézer. Lássuk csak, melyik illik hozzánk a legjobban!

A blézer eredetileg férfi ruhadarab volt. A 19. században a brit hadseregben kezdték el viselni, és jellegzetes tulajdonságai már ekkor kialakultak: a négy zseb, a gombos záródás és a gallér. A kiskabát először 1893 júniusában debütált a Vogue-ban, és a századfordulón vált a nők alapdarabjává. Népszerűségéből azóta sem vesztett, de az utóbbi néhány szezonban vált szinte kötelező viseletté.

A blézer azért is annyira közkedvelt, mert átmenetet képez a hétköznapi és az elegáns öltözék között. A klasszikus farmer–blézer kombináció például tökéletesen megfelel az irodában, üzleti megbeszélésre, de akár randira is felvehetjük sportcipővel vagy tűsarkúval. Szinte nincs olyan hölgy, akinek ne lapulna a gardróbjában egy fekete kiskabát, ami könnyen kombinálható szinte bármivel. A fazonok között már ajánlott a testalkatunkat figyelembe véve választanunk. Az oversized darabok úgy néznek ki, mintha a párunk szekrényéből vettük volna kölcsön. Ezek a túlméretezett, hosszabb és lazább kiskabátok a fordított háromszög testalkatúaknak segítenek lágyítani a vállaikat, az „almáknak” pedig eltakarni a pocakjukat. A színes vagy mintás blézerek szintén felfelé vonzzák a tekintetet, és ellensúlyozzák az alsó részeket az almák, körték esetében. A téglalap alkatúak viszont válasszanak inkább a derék vonalában elvágott, rövidebb szabású cropped fazont, hiszen nekik a derekukat érdemes kiemelniük. Gallér nélküli típus ajánlott a fordított háromszög alkatúaknak, mert nem szélesíti a vállakat. A csípőben erősebb, körte alkatúaknak javasolt a válltömés, ami nagyobbnak láttatja a vállakat és a felsőtestet, ezzel kiegyensúlyozva az alsó részt. A fordított háromszög alkatúak viszont kerüljék messziről! Nagymellű hölgyeknek – függetlenül a testalkattól – nem előnyös a kétsoros gombolás, mert optikailag tovább növeli bájaikat.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...