Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
106 gyertyát fújhat el
Bakó Ferenc (b) szemét 102 éves korában operálta meg dr. Cseke István (j) – az orvos és betege között rendkívül jó kapcsolat alakult ki. Fotó: Filep István

Bakó Ferenc: A rendszeresség, a tervszerűség nagyon fontos

106 gyertyát fújhat el

| Köves Andrea | Városi hírek

A Fertőszentmiklóson élő Bakó Ferenc készül a 106. születésnapjára. Kedvenc foglalatossága a Facebook böngészése. Az ebben egyre jobban zavaró szürkehályogjától dr. Cseke István, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa szabadította meg.

Az orvos és betege között rendkívül jó kapcsolat alakult ki, így együtt kerestük fel otthonában Feri bácsit. Kissé kételkedve fogadtam, amikor a főorvos előzetesen arról mesélt, hogy Feri bácsi a szép kort szellemi és testi épségben élte meg, ám amikor beléptünk az ajtón, egy érdeklődő tekintetű, mosolygós idős ember fogadott. Beszélgetésünkből pedig kiderült: minden foglalkoztatja, ami körülötte zajlik, mindenre nyitott, csodálatra méltó szellemi és testi állapotnak örvendhet. 102 éves korában sikeres szürkehályog-műtéteken esett át: dr. Cseke István operálta mindkét szemét, így Feri bácsi gond nélkül böngészheti a közösségi hálót, illetve kaphat és küldhet Messenger-üzenetet. Számtalan tisztelője van nemcsak hazánkban, a világ több pontjáról kap leveleket. Természetesen mindenki arra kíváncsi, hogy mi a titka, miképpen lehet ilyen csodaszép kort megélni szellemi és testi frissességgel.


– Az az igazság, hogy amikor nyugdíjba vonultam, megfogadtam: addig meg nem halok, amíg a befizetett nyugdíjjárulékaimat az állam vissza nem fizeti. Azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyire „nyerésben” leszek majd ezen a téren – mesélte csintalan mosollyal. – Ha valaki tanácsot kér tőlem, hogy miként éljen nyugdíjas kora után, akkor kiemelem, hogy a rendszeresség, a tervszerűség nagyon fontos az életmódban. Lényeges a megfelelő emésztés, a tudatos és legfőképpen mértékletes táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás.

Feri bácsi nem híve a húsmentes táplálkozásnak, kedvence a sózott szalonna, szereti a csülköt, a jól megsütött oldalast, a tarját, naponta fogyaszt mézben eltett diót, vacsorára zsíros kenyeret ken magának, és le-lecsúszik egy-egy pohárka bor vagy sör a torkán. Hihetetlen, de egyáltalán nem szed gyógyszert. Frissességét a rendszeres mozgásnak köszönheti, büszkén mutatja az okostelefonján, hogy naponta 5–6 ezer lépést is megtesz. Ottjártunkkor mesélt az életéről, a második világháború pokláról, az 1956-os forradalomról, a sokféle munkájáról, arról, hogy a hivatásai közül a katonazenélést szerette leginkább, játszott hegedűn és vadászkürtön is. Büszkén idézte fel, hogy közel 100 évesen még felsétált a Schneeberg tetejére. Feri bácsi öt gyermekének, tíz unokájának, 17 dédunokájának és három ükunokájának csodaszép mintát adott az élethez való hozzáállásával, az életszeretetével. 

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...