Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
2024 a növekedés esztendeje
Január 1-jén elindult a csok plusz, amely az 5000 fő feletti településeken igényelhető.

Babakötvény Sopronban – negyvenezer forint önkormányzati támogatással

2024 a növekedés esztendeje

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Emelkedtek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások, a minimálbérek és a családtámogatások – a nemzetközi gazdasági nehézségek ellenére a kormány 2024-ben is azon dolgozik, hogy támogassa a családokat – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A kormány minden évben az infláció mértékével (idén januártól hat százalékkal) megegyezően emeli a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Februárban pedig érkezik a 13. havi juttatás. Ez 2,5 millió szépkorúnak jelent közvetlen segítséget.

Tovább emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum is. Januárban már az emelt összeget kapták kézhez a dolgozók – ez közel 1 millió munkavállalót érint. A minimálbér 15 százalékkal bruttó 266.800 forintra nőtt, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal bruttó 326.000 forintra.

Január 1-jén elindult a csok plusz, amely az 5000 fő feletti településeken felváltotta a 2015 óta igényelhető csokot. Fix kamatozású (legfeljebb 3 százalék), kamattámogatott jelzáloghitelről van szó, amely meglévő gyermek után nem jár: csak azok vehetik fel, akik ezután vállalnak gyermeket. A házastársak 1 gyermek után 15 millió, 2 után 30 millió, 3 gyermek után pedig 50 millió forintot igényelhetnek. A másodikként született és minden további gyermek után 10–10 millió forint tartozáselengedés jár. A hitel lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez vagy saját lakás bővítéséhez egyaránt felhasználható.

Bővült a falusi csok, mely az 5000 fő alatti falvakban vehető fel.

Folytatódik a babaváró program, melyet az öt éven belül gyermeket tervező házaspároknak érdemes igényelniük. Az államilag garantált és kamattámogatott hitel maximális összege 11 millió forintra emelkedett idén, futamideje maradt 20 év. Fontos kitétel, hogy a feleségnek 18 és 30 év között kell lennie az igénylés idején, azonban ha legalább 12 hetes várandós, akkor 30–41 év közötti életkor esetén is igénybe veheti a hitelt 2024. december 31-ig. Két gyermek érkezése esetén a tartozás 30 százalékban, három gyermek születése esetén 100 százalékban állami támogatássá alakul át. A törlesztés továbbá az első két gyermek érkezése esetén 3–3 évre szüneteltethető.

Amennyiben a gyermek már megszületett, érdemes fontolóra venni, hogy Babakötvényt nyissunk számára, így folyamatosan gondoskodhatunk arról, hogy csemeténk egy biztos pénzügyi alappal kezdje meg felnőtt életét. Minden 2005. december 31. után született magyar gyermek számára az állam 42.500 forint támogatást nyújt, amit az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Sopronban ezt az önkormányzat további 40.000 forinttal egészíti ki.

Sopron első új évi babája

Január 2-án 13 óra 55 perckor született meg az idei év első babája a Soproni Gyógyközpontban. Levente 3390 grammal és 53 centiméteres hosszúsággal, természetes úton jött a világra. – A kisbabánk születését január elsejére vártuk, végül egy nappal később indult be a szülés. Leventét párórás vajúdást követően dr. Szilveszter Péter főorvos segítette a világra. Szerencsére minden rendben és gyorsan zajlott, mindketten jól vagyunk, és határtalan a boldogságunk – mesélte Rozsits Dávidné Kinga, a kisfiú édesanyja.

Levente éretten és egészségesen érkezett, a kórházi napokat követően a Rozsits család kapuvári otthonában 3 éves bátyja, Benjamin is várta. 


Rozsits Levente Sopron első idei babája, január 2-án 13.55-kor született. Fotó: Soproni Gyógyközpont

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...