Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A veterán járművek szerelmesei
– Az oldtimerekért minden tagunk rajong – mondta Schlosser Zoltán, a soproni Autó–Motor Veterán Club elnöke.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

A veterán járművek szerelmesei

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Egy veterán jármű maga a mesélő történelem – vallják a soproni Autó–Motor Veterán Club tagjai. Az egyesületet 25 éve jegyezték be hivatalosan, ám már a hetvenes években is tevékenykedett Liszt Ferenc Járműtörténeti Klub néven.

Veterán emléktúrák, látványos bemutatók, nagyszabású találkozók szervezése és számtalan élménydús beszélgetés jellemzi a közel 40 fős klub tevékenységét.

– Már az alapítótársaság is nagyon összetartó csapat volt, mind a mai napig hálásak vagyunk Gimesi Szabolcs egykor elnökünk odaadó munkájáért – mesélte a klub jelenlegi elnöke, Schlosser Zoltán. – Az oldtimereket minden tagunk rajongva szereti, többségünk saját maga is rendelkezik egy-egy szépen karbantartott veterán járművel, de nagy örömmel ismerkedünk meg tagtársaink féltett kincseivel is. Saját magam egy 1970-es Volkswagen Bogár kabriót újítok és szépítek folyamatosan, semmi kincsért sem válnék meg tőle.

A matuzsálemkorú autóknak, motoroknak nemcsak a szerelése hosszadalmas, az alkatrészek „vadászata” sem egyszerű. A járművek csak akkor viselhetik a veterán jelzőt, azaz az OT rendszámot, ha 30 évesnél idősebbek, illetve a jármű eredeti műszaki jellemzőit nem változtatták meg. Nem csupán a klubtagok körében népszerűek az oldtimerek, a Soproni Ünnepi Hetek keretén belül megrendezett veteránautó- és -motor-találkozókon több ezer látogató gyönyörködik évről évre a szépen karbantartott járművekben. 


Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...