Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az angyalok nem sírnak
November 25-ig folyamatosan játsszák Az angyalok nem sírnak című darabot a soproni színházban. Fotók: Rombai Péter

Történelmi pillanatok a színpadon – két világ, két felvonás

Az angyalok nem sírnak

| Munkatársunktól | Városi hírek

Nagy tapssal jutalmazta a közönség Az angyalok nem sírnak című előadást a szombati premieren. Az ’56-os témájú darabot Kiss József, a teátrum igazgatója írta és rendezte – története arról szól, hogyan válik valaki hőssé.

Az angyalok nem sírnak első felvonása 1956. október 23-án játszódik, a második a november 4-ét követő napokban. A történet szerint két ifjú felkelő bedörömböl egy „tisztes polgári” lakásba, hogy a jó fekvésű ablakban lőállást alakítson ki. Visznek magukkal üvegeket és benzint is, hátukon géppisztoly. Csak két nő van otthon, egy lány és a mostohaanyja. A vidáman készülődő fiúkat nem tudják lebeszélni őrültségnek tűnő vállalkozásukról. Közben az ÁVH-s apa is hazatér, a tankok pedig közelednek... Történelmi pillanatok ezek, a győzelem, a szabadság, az együvé tartozás mámora, majd a leigázottság, a rabság, a tehetetlen düh pokla. Két felvonás. Két világ.

Kiss József még 2005-ben írta művét, amelyben arról mesél, hogyan válik valaki hőssé, milyen az, ha valakit elveszítünk. Mint hangsúlyozta, nem felkérésre készült a darabja, hanem úgy gondolta akkor, így szeretne megemlékezni a forradalomról, a magyar nép szabadságharcáról, amelynek közelgett az ötvenedik évfordulója. Járt könyvtárakban, sok visszaemlékezést olvasott el, felkeresett még akkor élő szabadságharcosokat is.

A darabban Mayer Ernőt, az ÁVH-s alezredest Jászai László (Jászai-díjas) színművész alakítja, Zsuzsát, a feleségét Molnár Anikó formálja meg. A soproni előadásban három színészhallgató is játszik a kaposvári egyetemről: Ilona, Mayer lánya Venyige Petra, Kócos, a felkelő Várhelyi Áron, Hadközeg, felkelő Labán Roland. Kádárt, a házmestert Major Zsolt alakítja, orvosként Farkas Tamás látható. Tibikét, a felkelőt kettős szereposztásban Libor Csaba és Pongrácz Máté játssza. A díszlet Horesnyi Balázs Jászai-díjas, érdemes művész munkája. A jelmeztervező a Jászai-díjas, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész Rátkai Erzsébet. Súgó Bősze Bianka, ügyelő Kiss Noró/ Harasztovics Kornélia, aki a rendezőasszisztense is a darabnak. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek