Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Babavárás járvány idején

| Köves Andrea | Városi hírek

Nem könnyű azoknak a kismamáknak, akik most várják gyermekük születését, hiszen egy bizonytalan helyzetben készülnek életük legcsodálatosabb pillanataira.

– Amikor megtudtuk a férjemmel, hogy Ausztriában és Magyarországon is vannak már betegek, megijedtünk, ám most már újra nyugodtan, a lehető legkevesebb kijárás mellett várom, hogy Dominik meglássa a napvilágot – mesélte a soproni Cihlár-Berecz Nikolett, aki várhatóan június elején ad életet első gyermekének. – A párom Ausztriában dolgozik, biztonságot ad számomra, hogy jelenleg itthon van velem. Csak élelmiszerboltba és terhesgondozásra mozdulunk ki itthonról, természetesen akkor is maszkban és gumikesztyűben. Az a szerencsénk, hogy van egy kis kertünk, így nem vagyunk teljesen a lakás foglyai. 

Niki azt mesélte, hogy a járvány nem változtatta meg alapjaiban a várandóságát, hiszen a terhesség 8. hete óta otthon van veszélyeztetettként. Terhesgondozása továbbra is zavartalan, ám annyi változást bevezettek a Soproni Gyógyközpontban, hogy minden kismamának maszkot kell viselnie, és egy padon csak egy anyuka ülhet. Párjával apás szülésre készülnek, ám azt is elfogadják, ha a körülmények úgy adódnak, akkor nem lesz részük ebben az élményben.

A soproni kismamáknak nagy segítséget nyújtott az elmúlt években a jelenleg a harmadik gyermekével várandós Borosné Bognár Petra, okleveles babahordozási és szoptatási tanácsadó által szervezett szülésfelkészítő tanfolyam. Bár jelenleg szünetel a kurzus, de Petra nem engedte el a kismamák kezét, így a közösségi oldalon hasznos tanácsokat ad, könyvajánlót is kínál. A szakember kiemelte: érdemes újragondolni az újszülött körüli teendőkben való segítséget, hiszen a legtöbb frissen szült édesanya még inkább magára fog maradni a kisbabájával, mivel a család nem tudja látogatni. Hasznos az édesapákban is tudatosítani, hogy most nagyobb feladat fog rájuk hárulni.


Kapcsolódó cikkek