Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztonságos ünnepi fények
A szakkereskedésekben csak bevizsgált, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező fényfüzéreket árusíthatnak – nyilatkozta Kiss István Fotó: Filep István

Biztonságos ünnepi fények

| Köves Andrea | Városi hírek

Évről évre egyre népszerűbbek a beltéri és a kültéri fényfüzérek, ám a szakember arra figyelmeztet: nem árt óvatosnak lenni a beszerzésnél.

Forma- és színvilágban egyaránt széles a választék a különböző fényfüzérekből, fényhálókból és fényfüggönyökből. Érdemes körültekintően választani a kínálatból.  

– Számos helyen szerezhetjük be a fényfüzéreket, izzósorokat: piacokon, online módon, ám ajánlom, hogy elsősorban szakkereskedésekben vásároljunk, mert ott előírás, hogy csak bevizsgált, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termékeket árusíthatnak – hangsúlyozta Kiss István, egy elektronikai bolt ügyvezetője. – Mindez egyrészt a balesetek, tűzesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, másrészt, ha véletlenül tűz keletkezne a használat során, akkor a biztosító nem fizet, ha ezt a tanúsítványt az érintett nem tudja bemutatni. Ráadásul, ha másoknak kárt okoz valaki, akkor a katasztrófavédelem meg is büntetheti.

A szakember szerint ajánlott a sok-sok éve használt izzósorokat, világító dekorációkat megvizsgáltatni, vagy új, fogyasztóbarát és szabványos termékekre cserélni. A legnagyobb figyelmet a kültéri dekoráció felhelyezése igényli.

– Télen gondolni kell a szélsőséges időjárási körülményekre – tette hozzá Kiss István. – Csak olyan fényfüzért szabad felszerelni, amely speciális kültéri minőségbiztosítási tanúsítvánnyal: IP 44-es védettséggel rendelkezik. Az áramütés, a melegedés és a zárlati áram elkerülése érdekében általában áramvédő relé használata is szükséges.

Az adventi időszakban országos szinten több tűzesethez kell kivonulniuk a tűzoltóknak – figyelmeztet a katasztrófavédelem. A szakemberek azt javasolják: ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk!

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá.


Kapcsolódó cikkek