Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő segítség
Büki Jánosné Ilcsi néni (b) és Hamar Ferencné Kati néni is használja a Gondosórát – azóta mindketten biztonságban érzik magukat.

A Gondosóra központja naponta több mint ezer jelzést kap

Életmentő segítség

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Sopronban is népszerű a Gondosóra program, mely máig egyedülálló Európában. A szolgáltatás lényege, hogy az otthon, egyedül élő idősek a nap 24 órájában kaphatnak segítséget.

 Gondosóra program 65 év felettiek számára elérhető, ingyenes jóléti szolgáltatás. Egy országos jelzőrendszerre épül, a diszpécserek elérhetőek egész nap. A kezdeményezésről már írtunk lapunkban is: Gondosóra program, Soproni Téma, 2023. március 22. A Gondosóra program jelentős előrelépés az idősgondozás területén: nemcsak a készüléket használóknak jelent nagy segítséget, hanem biztonságot nyújt a felhasználók családjának, szeretteinek és rokonainak is. Sopronban is többen kérték már a jelzőeszközt.

„Sosem érzem magam egyedül”

– A lányom igényelte nekem a Gondosórát – mesélte a Ciklámen Idősek klubjában Büki Jánosné Ilcsi néni. – Egyedülálló vagyok, de így sosem érzem magam egyedül, és baj esetén azonnal tudok segítséget kérni. A diszpécserek arra is figyelnek, hogy mindig fel legyen töltve a készülék. Ha már merülőben van, rám telefonálnak, hogy tegyem fel töltőre.

– Mozgáskorlátozott vagyok, és egyedül élek. A halláskárosodásom miatt sokszor meginog az egyensúlyom, ezért korábban többször is elestem – folytatta Hamar Ferencné Kati néni, akinek szintén van Gondosórája. – Előfordult már, hogy véletlenül nyomtam meg a gombot, de diszpécser nagyon kedves és megértő volt. Emberként bánt velem egy ilyen a helyzetben is.

Bármilyen egészségügyi probléma esetén

A Gondosóra-használók bármilyen egészségügyi, mentális probléma vagy baleset – például szédülés, ájulás, elesés – esetén jelezhetnek a diszpécsernek. Ehhez nem kell mást tenniünk, mint hosszan nyomni a készülék közepén található kör alakú gombot. A Gondosóra elesésérzékelővel rendelkezik, ami automatikus jelzést küld a diszpécserszolgálatnak egy bizonyos ütés vagy zuhanás után. A készülékben GPS-jelző is található, ez is többször életmentő funkciónak bizonyult...

Mindig legyen feltöltve!

Az eszköz nem elemmel működik, hanem hálózatról tölthető. A kiszállítás után rögtön tegyék töltőre – a feltöltés akkor ér véget, amikor az eszköz piros jelzőfénye már nem villog, hanem folyamatosan zölden világít. Általában 2–3 naponta szükséges tölteni. Mivel a Gondosóra cseppálló, ezért zuhanyzás közben is hordható, és érdemes is viselni...

Regisztráció: A szolgáltatás és a jelzőkészülék ingyenes és Magyarország minden településén elérhető. A programban való részvételhez regisztráció szükséges. Ajánlott regisztrálni egy olyan családtagot vagy barátot is, akit riasztás esetén a diszpécserközpont értesíteni tud. További információk: www.gondosora.hu

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek