Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő vakcinák
Fotó: Filep István

Dr. Szepesi Csenge: Higgyünk az oltásban!

Életmentő vakcinák

| Köves Andrea | Városi hírek

Folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása a Soproni Gyógyközpontban és a soproni háziorvosi rendelőkben. A vakcinát közismert soproni kötődésű polgárok is megkapták – őket kérdeztük tapasztalataikról.

Kósa István, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség vezetője a feleségével együtt, mihelyt lehetett, kérte az oltást. – Az elsők között regisztráltunk, és nemcsak amiatt, hogy saját magunkra, hanem az egész családra, az unokáinkra, a gyerekeinkre vigyázzunk. Nagyon vágytunk a nyugodt találkozásokra, hiszen feleségemmel együtt mi egy évig szigorúan betartottuk a pandémiás előírásokat. A karácsony és húsvét a gyerekek nélkül nagyon-nagyon szomorú. Mellékhatást mi nem tapasztaltunk egyik vakcinánál sem. Számomra a természetjárás életforma, nagyon szeretném, ha újra indulhatnának a szabadidős programjaink és a kispályás foci. A környezetemben mindenkit az oltásra biztatok. Őszintén szólva én azt sem bánnám, ha kötelezővé tennék.

Egészségügyi dolgozóként dr. Szepesi Csenge világ- és Európa-bajnok karateversenyző, fogorvos az első körben kapta meg az oltásokat: – Egy éve tart a pandémia. Borzasztó látni a rengeteg beteget és azokat, akiket egy életre befolyásolt a fertőzés testileg és lelkileg egyaránt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert bár a közvetlen közelemben többen is megfertőződtek, mégsem lettem beteg, és azért is, mert már megkaphattam az oltás mindkét dózisát. Mint magánszemély támogatom az oltást, mint fogorvos pedig kötelességemnek érzem a védőoltások beadását, hiszen életeket ment. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, számomra megkérdőjelezhetetlen a létjogosultságuk. Magyarországon a gyermekkori átoltottság példaértékű, mellyel sikerült visszaszorítani a himlőt, a kanyarót és számos életveszélyes betegséget. A Covid elleni vakcinával ugyanez várható. Mindenkit arra bíztatok: higgyen benne!

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész már megkapta az első oltást, számára nem volt kérdés, hogy él ezzel a lehetőséggel: – Kétszer is átestem a koronavírus-fertőzésen, a második esetben sokkal erőteljesebb tüneteim voltak, és hosszabb ideig gyűrt le a betegség. A gyógyulás után nem oltathattam be magam egyből, de mihelyt lehetett, kértem a vakcinát. Bizonyára mindegyik oltás hatásos, ám számomra egyértelmű volt, hogy ha lehetséges, akkor az orosz vakcinával oltatom be magam. Egész életemben az orosz szisztéma alapján voltam beoltva mindenféle ellen. A gyerekkori oltásaink mind onnan valók voltak, és beváltak, ezért is fogadtam örömmel, hogy ezzel oltottak be.

Lobenwein Norbert fesztiváligazgató már védett a koronavírus ellen, hiszen mindkét oltást megkapta. – Pfizert kaptam, de bármit elfogadtam volna, hiszen a 2020-as évben mindenki a vakcina megjelenésére várt, hogy végre reményünk legyen arra, hogy kilábaljunk a vírushelyzetből. Őszintén szólva nagyon meglepett, hogy az elején a lakosság jelentős része mennyire elutasító volt a vakcinával szemben. Most azonban örömmel látom, hogy a többség már oltáspárti, belátták: vakcina nélkül nem kaphatjuk vissza a régi életünket.

Kapcsolódó cikkek