Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzze meg a cukorbetegséget!
– A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében döntő az életmód megváltoztatása – hangsúlyozta dr. Hati Krisztina. Fotó: Filep István

Ha évekig nem kezelik, komoly szív–érrendszeri szövődmények alakulhatnak ki

Előzze meg a cukorbetegséget!

| Huszár Judit | Városi hírek

– A legfontosabb a prevenció, ma kell tennünk azért, hogy húsz év múlva ne legyen másfélszer ennyi cukorbeteg! – hangsúlyozta dr. Hati Krisztina, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa. Napjainkban népbetegség a diabétesz, világszerte 537 millió embert érint.

Ma már mindennek van világnapja, a diabétesznek kettő is: november 14., valamint június 27. Utóbbi azért jelentős, mert Magyarországon először ezen a napon került fókuszba a cukorbetegség – még 1991-ben. De most tisztázzuk, hogy mi is a diabétesz! Egy olyan anyagcsere-betegség, amely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. A glükóz a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely a sejtekbe való beépülését követően hasznosul. A cukor beépülését sejtjeinkbe az inzulin nevű hormon segíti elő, amely a hasnyálmirigyben termelődik. Optimális esetben… Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú diabéteszt. Előbbi egy autoimmun betegség, a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjei károsodnak, ezért szükséges az inzulin pótlása. A cukorbetegek mintegy 10 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

– A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya exponenciálisan nő világszerte – kezdte dr. Hati Krisztina, a Soproni Gyógyközpont kardiológiai–belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. – Ez a betegség évek alatt alakul ki, a sejtek felületén található inzulinreceptorok száma és érzékenysége folyamatosan csökken. Ennek az oka elsősorban az életvitel: az elhízás, a mozgásszegény és a stresszes életmód, de bizonyos genetikai tényezők is hajlamosítanak rá. Bár nagyon magasak a számok, azt gondoljuk, hogy a cukorbetegek fele nem is kerül az orvosi látókörbe, egész egyszerűen nem tud a problémáról. Ennek az az oka, hogy a diabétesz sokáig nem okoz érzékelhető tüneteket. Ha viszont évekig kezeletlen marad, akkor nagyon komoly szív–érrendszeri szövődmények alakulhatnak ki. Például sok infarktussal kórházba kerülő betegről csak itt derül ki, hogy magas a vércukorszintje. Valószínűleg már hosszú évek óta…


A betegséget vércukorméréssel lehet felismerni – bár a patikában kapható mérőeszközök megbízhatóak, a hivatalos diagnosztizáláshoz vénás vérvétel szükséges. A normális vércukorszint 3,9–6,1 mmol/l között mozog éhgyomorra mérve. Enyhén emelkedettnek számít, ha 6–7 mmol/l közé esik, ha pedig 7 fölött van, akkor már cukorbetegségről beszélhetünk. Ha a probléma kiderül, akkor a kezelést a háziorvos kezdi meg, valamint a helyes étrend kialakításában a kórház dietetikusai is segítenek. Ha nem sikerül beállítani az optimális vércukorszintet, akkor a háziorvos beutalhatja a betegeket a kórház diabetológiai szakrendelésére, amely most már a hét öt napján elérhető.

– A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében a döntő az életmód megváltoztatása – folytatta dr. Hati Krisztina. – Ha többet mozog a beteg, csökken a testsúlya, egészségesen táplálkozik, akkor hosszabb ideig fenntartható az inzulintermelés. Az ugyanis évek alatt áll le teljesen. Ma már nagyon modern gyógyszerek is elérhetőek, ezek egy része tabletta, a másik fele injekció. Ha még van inzulintermelés, akkor ezek is évekig segítenek abban, hogy megelőzzük a végső stádium kialakulását.

Napjainkban drasztikusan emelkedik a gyerekek között a cukorbetegek aránya, ennek a hátterében is az egészségtelen életvitel áll. A szakember szerint lényeges, hogy a szülők jó példát mutassanak. A legfontosabb a prevenció, ma kell tennünk azért, hogy húsz év múlva ne legyen másfélszer ennyi cukorbeteg!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...