Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felújítják a fővonalat
A Budapestre vonatozókat érinti a vágányzár – átlagosan egy órával hosszabb az utazási idő.

Várhatóan decemberben érnek véget a munkák

Felújítják a fővonalat

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Új szakaszához érkezett a Budapest–Hegyeshalom vasúti fővonal felújítása, ez pedig érinti a Sopronból a fővárosba utazókat is. Jelenleg a nemzetközi járatok, az IC-k, valamint bizonyos reggeli és esti személyvonatok sem közlekednek.

A Biatorbágy és Szárliget közötti sínpár felújításának kezdetétől, szeptember 18-tól jelentősen módosult a vonatok menetrendje, mely érinti a Sopronból Budapestre utazókat is. A vágányzár miatt hosszabb eljutási idővel, rövidebb útvonalon közlekedő vonatokkal és pótlóbuszos átszállással kell számolni. A soproni és bizonyos szombathelyi IC-k, valamint a Szentgotthárd érintésével közlekedő Dráva és Mura InterCity-k, a nemzetközi EuroCity és Railjet vonatok csak Tatabányáig közlekednek, onnan eddigi menetrendjük szerint fordulnak vissza.

Egy órával hosszabb út

A pályafelújítás miatt október 27-től november 17-ig szünetel a vonatközlekedés Tatabánya és Budapest között. Mindez az eddigi közlekedési rendnél is több változást hoz. A nemzetközi járatok – beleértve a reggeli és esti személyvonatokat is – nem közlekedhetnek a lezárás ideje alatt. Helyettük kizárólag pótlóbuszok viszik az utasokat. Az autópályán lassabb a haladás, ezért 45–60 perccel hosszabb utazási idővel érdemes számolni.

A felújítás harmadik szakasza november 18-án kezdődik, és várhatóan decemberben végeznek a munkálatokkal. Az utolsó ütem menetrendi módosításairól később ad tájékoztatást a MÁV. A vasúttársaság honlapján hangsúlyozta: mindent elkövet azért, hogy az ideiglenes közlekedési rend a lehető legjobban alkalmazkodjon a helyzethez. Az eddigihez képest kétszer annyi autóbuszt állítottak szolgálatba.


Szerzőnk tapasztalatai

Október közepén magam is utaztam vonattal Budapestre. Az átszállást jól szervezettség jellemezte. Az utasokat irányító információs táblák jól látható helyeken voltak. Az átszállásra tizenöt perc állt rendelkezésre, így kényelmesen oda lehet érni a buszparkolóhoz. A buszok tiszták és kényelmesek voltak, a sofőrök még a csomagokat is segítettek elpakolni. A honlapon feltüntetett egy óra ötperces menetidővel szemben körülbelül negyven perc alatt beértünk Budapest Kelenföld pályaudvarra.

Menetrendi kereső: A módosított menetrendek a mavapp.hu/menetrenditervezo online vonatkereső és jegyváltási felületeken is elérhetőek. A pótlóbuszos eljutást és az átszállásokat is jelzik a menetrendi keresők. A vágányzár idején a Sopron és Budapest között utazóknak nem kell helyjegyet vásárolniuk.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...