Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fertő tavi fejlesztés
Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, valamint dr. Farkas Ciprián polgármester a Fertő tó partján egyeztetett. Fotó: Griechisch Tamás

Ágh Péter: A soproniakat nem lehet megtéveszteni

Fertő tavi fejlesztés

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A soproniakat nem lehet megtéveszteni – jelentette ki a Fertő tavi kikötőben Ágh Péter. Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára Nyul Zoltán helyettes államtitkárral és dr. Farkas Ciprián polgármesterrel tartott sajtótájékoztatót a Fertő tavi fejlesztésekről.

Sopron polgármestere felidézte: Lázár János miniszterrel a helyszínen még a nyáron egyeztettek a Fertő tavi fejlesztésekről, s akkor döntöttek arról is, hogy egy ideiglenes infrastruktúra kiépítésével jövő tavaszra átadják az északi kikötőt, hogy a soproniak mielőbb birtokba vehessék a megújuló Fertő-part egy részét. Arról is megállapodtak, hogy új közbeszerzési eljárás keretében megvalósul a fejlesztés. Mint ismert, a közbeszerzési kiírás megjelent, így a nyertes ajánlattevővel a minisztérium a jövő év elején köthet szerződést. Ezt követően a sikeres pályázónak 30 hónap áll a rendelkezésére, hogy megvalósítsa a terveket.

„Az elkezdett munkát be kell fejezni”

– A soproni emberek várják a Fertő-part megújulását – mondta dr. Farkas Ciprián, aki kiemelte, hogy az elmúlt négy esztendőben számos nemtelen politikai támadást, összehangolt lejáratókampányt indítottak a fejlesztés ellen, mindezek a Covid-válság és a háború mellett nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a soproniak még nem vehették birtokba a Fertő-partot.

– Éppen ezért nem fogjuk hagyni sem a baloldali politikusoknak, sem a Soros által pénzelt álcivil szervezeteknek, hogy ellehetetlenítsék ezt a régóta várt fejlesztést – hangsúlyozta a polgármester.

Ágh Péter államtitkár kijelentette: az elkezdett munkát be kell fejezni. – Az Építési és Közlekedési Minisztériumban azon dolgozunk, hogy minél hamarabb megvalósuljanak a megkezdett fejlesztések. Azok a beruházások, amelyeket – a szomszédunkban dúló háború súlyos gazdasági következményei miatt – kénytelenek voltunk átmenetileg felfüggeszteni. A Fertő tavi beruházás kapcsán fontos kiemelni, hogy a Sopron környéki embereket nem lehet megtéveszteni. Miért mondom ezt? Azért, mert innen szinte átlátni Ausztriába, ahol a körülmények gyakran jobbak, mint nálunk, és ahol a turisztikai fejlesztések – például a Fertő tó térségében – bizony több évtizeddel előttünk járnak. Azt mondtam, hogy szinte átlátni Ausztriába. Nos, innen, ahol most állunk, ténylegesen átlátni a határon túlra, a Fertő tó osztrák partjára. Ami ott van, azt a soproniak pontosan ismerik: kiépített partok, minőségi szálláshelyek, korszerű strandok, igazi víziparadicsom várja a látogatókat körben az osztrák oldalon. Ezzel szemben ugyanennek a tónak a magyar részén egy ’70-es évek fejlettségi szintjén megrekedt vízitelep volt az egyetlen lehetőség a vízparti kikapcsolódásra. A magyar kormány ezt felismerve évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a tó magyar oldalát is az osztrák partok szintjére kell emelni, minőségi turisztikai szolgáltatásokat kell nyújtani, mert a magyar emberek ugyanúgy megérdemlik ezt, mint a határ túloldalán élők.

Az itt élők kikapcsolódásáért

Az államtitkár hangsúlyozta: a Fertő tavi fejlesztés kizárólagos állami területen, 100 százalékban hazai költségvetési forrásból jön létre, a hatályos jogszabályoknak megfelelően. A projekt területe része a Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve a Fertő kultúrtáj világörökségi területnek. E tények figyelembevételével folytatták le a projektet engedélyező, jogerős környezetvédelmi és örökségvédelmi engedélyeket és vizsgálatokat. A terület része továbbá a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térségnek is.

– A beruházás folytatását illetően az a célunk, hogy minden olyan funkció, amely korábban is jelen volt ezen a területen, az a jövőben korszerűbb, modernebb minőségben szolgálhassa az itt élők kikapcsolódását – folytatta Ágh Péter. – Ennek fényében megújul a strand a szükséges kiszolgálólétesítményekkel együtt, és olyan színvonalú lesz, amilyenre az itt élők várnak. Hasonlóan megújul a vitorláskikötő, a horgászcsónak- és sétahajó-kikötő, és egy többhektáros zöld parkot alakítunk ki egy korábban illegális hulladékkal terhelt területen, amely bejárható lesz, és valódi természetközeli élményt kínál majd a családok, látogatók számára. Opcionálisan megépül egy ökocentrum, amelyben láthatóvá és érzékelhetővé válik a természet, ahol a természeti nevelés megvalósulhat.

Kompaktabb, takarékosabb építészeti program

Megtudtuk, a korábbi elképzelések mentén haladva a tervek újragondolása és a szükséges újratervezés is azzal a céllal történik, hogy olyan kompaktabb, takarékosabb építészeti programot tudjanak megfogalmazni, amelyben a tájjelleg erősítése dominál, ugyanakkor a fenntarthatósági és környezettudatossági szempontok is érvényesülnek. Gazdaságossági, társadalmi, világörökségi vetületei miatt a projektet változatlanul kiemelt beruházásként kezeli és gondozza a kormány.

Nyul Zoltán helyettes államtitkár szólt a közbeszerzési eljárásról, és a technikai részleteket ismertette.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek