Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hol járunk?

| Munkatársunktól | Városi hírek

Játékunkban egy neves épületről vagy köztéri szoborról mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik alkotást rejtettük el.

Azok között, akik a helyes megfejtést április 26-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Pf. 241. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu címre, ajándékot sorsolunk ki.

Megfejtések

Április 5-i rejtvényünk megfejtése: Szentháromság-szobor, szerencsés megfejtőnk: Réczei László (rucuska@gmail.com). Az ajándék könyvet a Pro Kultúra Jegyirodájában (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) veheti át.


Szentháromság- szobor 

A Szentháromság tiszteletére készült el az az emlékmű, amelynek építésére I. Lipót tett fogadalmat a Bécset sújtó pestis idején. Az uralkodó példája nyomán a XVIII. században az egész ország területén készültek hasonló fogadalmi emlékművek, melyek nagyon hasonló sémát követtek. Az egyik legkorábbi ezek közüla soproni Fő tér közepén található Szentháromság-szobor, mely a magyarországi barokk szobrászat egyik legértékesebb alkotása.


A fogadalmi szobrot Késmárky Thököly Katalin és férje, Löwenburg Jakab emeltette annak emlékére, hogy túlélték az 1695 és 1701 között Sopronban is dúló nagy pestisjárványt. Mindkettőjük térdeplő alakja ott látható az adományozásról számot adó latin nyelvű felirat két oldalán. Körülöttük több szent alakját is felfedezhetjük, így országalapító Szent István királyunkat is, kezében az országalmával és a jogarral.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek