Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt a negyedik vakcina
Rusvai Miklós hangsúlyozta: mindenkinek ajánlott a negyedik vakcina felvétele, akinek csökkent az immunműködése. Fotó: Soproni Téma-archívum

Rusvai Miklós: 80 felett erősen ajánlott az újabb oltás

Itt a negyedik vakcina

| Köves Andrea | Városi hírek

Orvosi ajánlás alapján már igényelhető a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagja is. Dr. Rusvai Miklós szerint nem mindenkinek van szüksége a negyedik oltásra, a virológus elsősorban az immunhiányos betegeknek javasolja a vakcina felvételét.

– A legfontosabb leszögezni, hogy a negyedik oltás sem árt senkinek, viszont nem mindenkinek van szüksége rá – mutatott rá dr. Rusvai Miklós. – Személy szerint én augusztusban kaptam meg a harmadik oltásomat, már nagy valószínűséggel lejárt annak az antitestnövelő hatása, ennek ellenére nem szándékozom oltatni magam negyedszer. Ha a gyengébb megbetegítő képességű omicron esetleg megfertőz, akkor úgy gondolom, a három oltásnak már meg kell védenie. Nincs egyéb társbetegségem, és bár hetvenéves vagyok, de úgy gondolom: jelenleg nincs szükségem a 4. oltásra.

A szakértő hangsúlyozta: mindenkinek ajánlott a negyedik vakcina felvétele, akinek csökkent az immunműködése, mert vagy immunhiányt okozó betegségben szenved például leukémia, daganatos megbetegedés miatt, illetve azoknak is, akiknél az immunhiányt mesterségesen idézik elő: ilyenek az autoimmun betegségek, a súlyos és krónikus allergiával küzdők, illetve a transzplantáció után is ez az eljárásrend. Mindemellett a 80 év felettieknek is erősen ajánlott a negyedik oltás felvétele, különösen, ha valamilyen társbetegségben szenvednek. A virológus arra is rámutatott, hogy a harmadik oltást követően nem minden esetben kell kivárni a hat hónapot, például annak, aki cukorbeteg, és ezzel együtt magas vérnyomással küzd, célszerű mihamarabb beadatni a negyedik oltást. Akár 4 hónappal a harmadik oltás után is, ez az illető állapotától függ.

A harmadik oltás felvételével sokan azért várnak, mert attól tartanak, hogy mivel az omicron gyengébb tüneteket produkál, észrevétlenül átestek a betegségen az elmúlt hetekben. Vajon jogos-e az aggodalmuk? – tettük fel a kérdést a szakembernek:

– Mivel a jelenlegi variáns esetleg csak enyhe fáradékonyságot, orrfolyást okoz, előfordulhat, hogy valaki valóban nem veszi észre: átesett a betegségen. Ugyanakkor, ha ennek ellenére még is megkapják néhány hét múlva az oltást, semmi baj nem történik. Egy a fontos: amikor betegek vagyunk, semmiképpen se oltakozzunk, mert adott esetben a vakcina fokozhatja a betegség tüneteit.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...