Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kelet–nyugat harmóniája
Feng Ya Xian

„Ihletet ad a kínai kultúra, az építészet, a hagyományos viseletek”

Kelet–nyugat harmóniája

| Köves Andrea | Városi hírek

A soproni kötődésű Feng Ya Xian fiatal divattervező az ország egyik legrangosabb divateseményén, a Budapest Central European Fashion Weeken (közép-európai divathéten) mutatta be kollekcióját nagy sikert aratva.

Xian Kínában született, 9 évesen került Sopronba édesanyjával és nővérével, édesapja már régebb óta itt dolgozott, ezért döntött a család a költözés mellett. A fiatal lány tavaly végzett a budapesti Metropolitan Egyetem divat- és textiltervezés mesterszakán. Keleti és nyugati kultúrában nőtt fel, mindezt a divattervezésben remekül hasznosítja: stílusa így vált egyedivé. Kollekcióját egy kínai uralkodónő, Cixi császárné inspirálta.

– Már kiskorom óta foglalkoztat a művészet, jártam rajzversenyekre, és tanultam rajzolni – mesélt inspirációjáról a mosolygós Xian. – Mindig is érdeklődtem a divat iránt, aztán amikor gimis koromban rátaláltam Alexander McQueen Savage Beauty kiállítására, erős vonzalmat kezdtem érezni a szakma iránt, és eldöntöttem, hogy ez lesz a hivatásom. Inspirációt sok-sok dologból merítek: ihletet ad a kínai kultúra, az építészet, a hagyományos viseletek is hatnak rám. Gyakran használom a piros színt, ami a kínai kultúrában szerencsés és közkedvelt színnek számít. Gyermekkorom meghatározó elemei voltak a kézműves technikák, legyen szó a bambuszból fonott kosarainkról, az origamiról vagy az édesanyám által kötött pulcsikról. Mindemellett meghatározó számomra a természet adta inspiráció és a soproni kötődés is. A stílusom egyediségét az adja meg, hogy két különböző kultúrában nőttem fel, és ezeket sok munka árán sikerült nem ellentétként, hanem harmóniaként kezelni. Ezt a harmóniát próbálom a terveimben is megjeleníteni.

Feng Ya Xian kollekcióját egy kínai uralkodónő, Cixi császárné inspirálta.

Egy kilencéves kislánynak nem volt egyszerű elsajátítani egy új nyelvet, beilleszkedni egy teljesen más kultúrába, ám a szerető családi légkörnek és az őt támogató iskolai közegnek – osztálytársainak és tanárainak – köszönhetően jól vette az akadályokat.

Eddigi legnagyobb sikerének azt tartja, hogy bemutathatta a Budapest Central European Fashion Weeken a „Yehenara” névre keresztelt mesterszakos diplomakollekcióját, illetve büszke arra, hogy a prágai székhelyű European Fashion Accelerator rendezvényén, ahol a V4-es régióból országonként csupán két tervezőt válogattak be, Xian is képviselhette Magyarországot a kollekciójával. Legfőbb terve, hogy saját márkájával számos nemzetközi eseményre eljuthasson a jövőben, és azt minél szélesebb körben megismerje és megkedvelje a közönség.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...