Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megmozdultak a bútorok

Sopronban 1963 óta működik szeizmológiai mérőállomás

Megmozdultak a bútorok

| Munkatársunktól | Városi hírek

„Azt álmodtam, hogy a vállamat fogva rángatnak”, „megmozdult az ágy alattam”, „a szekrényben a poharak csörögtek” – így érzékelték olvasóink a ma hajnalban történt földrengést. A városunktól mindössze 60 kilométerre lévő Gloggnitz térségében 4,5-ös erősségű földmozgást mértek.

Földrengés történt ma hajnalban Ausztriában, a 4,4-es erősségű mozgást Gloggnitz térségében mérték – jelentette a GeoSphere Austria osztrák szeizmológiai szolgálat. A rengés hajnali 2.59-kor történt a közel hatezer lakosú Gloggnitz városnál.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint a földmozgást Sopronban és Szombathelyen is érezték. Olvasóink is erről számoltak be: például a Jereván-lakótelepről és a Kurucdombról is kaptunk üzeneteket. – Hajnal 3 órakor riadtam fel. Azt álmodtam, hogy a vállamat fogva rángatnak. Utána olvastam, hogy Ausztriában volt földrengés – írta Facebook-oldalunkon egy olvasónk. Más arról számolt be, hogy az ágy mozgott alatta, de volt, aki a szekrényben lévő poharak csörgésére riadt fel. Természetesen akadtak szkeptikusok is: – A kislányom felébredt rá, de nem hittem el neki! Mondtam csak álmodhatta – írta le tapasztalatait egy apuka.


A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Sopronból károkról nem érkezett bejelentés.

Városunkban 1963 óta működik a szeizmológiai mérőállomás, ahol rögzítik a földmozgásokat – erről már lapunkban is írtunk (Megmozdultak a csillárok, Soproni Téma, 2021. április 7.). Az Alpoktól a Bécsi-medencén át a szlovákiai Kis-Kárpátokig tartó, úgynevezett Mur–Mürz-zónában viszonylag gyakoriak a kisebb földrengések, de néhány évente 4-es magnitúdónál nagyobbak is előfordulnak, amelyeket Sopronban is lehet érezni. A szakemberek szerint a Föld felső rétegét alkotó kőzetanyagok mozgásban vannak, Afrika közeledik Európához, emiatt pedig feszültség halmozódik fel. Amint a felgyülemlett feszültség átlép egy bizonyos határt, akkor mozdul meg a föld. A nagy rengések viszont hazánkban ritkák: a feljegyzések szerint Magyarországon a legerősebb földrengés (a Richter-skála szerinti 6,3-as) 1763-ban Komáromban történt. 5-ös magnitúdójú rengések átlagosan 40–50 évente fordulnak elő.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...