Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Muzeológus vándorgyűlés
– A szervezésben a budapesti evangélikus kollégák is sokat segítenek, hiszen ez az egy hét igencsak tartalmasnak, sokrétűnek ígérkezik – mondta lapunknak dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője. Fotó: Filep István

35 éve rendezik meg a protestánsok európai eseményét

Muzeológus vándorgyűlés

| Köves Andrea | Városi hírek

Jelentős eseményre készülnek az evangélikusok, hiszen a Soproni Evangélikus Gyűjtemények lesz a házigazdája az európai protestáns muzeológusok vándorgyűlésének április 27-től közel egy héten keresztül.

A találkozó szép múltra tekint vissza, 35 évvel ezelőtt még egy szűkebb körű vándorgyűlést szerveztek a francia hugenották az ottani múzeumok, emlékhelyek részvételével, majd néhány év múlva kibővítették európai szintűvé, amelyhez a magyar protestánsok is csatlakoztak. Azóta kétévente Franciaország ad otthont a rendezvénynek, a páratlan években pedig Európa más-más országába érkezik a vándorgyűlés. Idén hazánkat és ezen belül is Sopront érte a megtiszteltetés. Dr. Krisch András szerint több szempontból is kiemelkedő jelentőségű a rendezvény. – A szervezésben a budapesti evangélikus kollégák is sokat segítenek, hiszen ez az egy hét igencsak tartalmasnak, sokrétűnek ígérkezik – tájékoztatta lapunkat a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője. – Összesen negyvenkét szakembert várunk a vándorgyűlésre, többségében franciákat, de érkeznek németek, svájciak, csehek, olaszok és természetesen magyarok is városunkba. A program szakmai tanácskozásból, valamint a soproni és a környék evangélikus emlékhelyeit feltérképező tanulmányi utakból áll. Mindezt gasztronómiai élményekkel és egy kis borkóstolóval is fűszerezzük, hiszen nem titkolt célunk, hogy a hozzánk érkezők felfedezzék városunk és környéke szépségeit, és később akár a családjukkal térjenek vissza hozzánk.

A vándorgyűlés második napján, pénteken délelőtt tartják a nyitott szakmai tanácskozást, amelyen a soproni és a hazai evangélikusok történetéről lesz szó, illetve az evangélikus templomépítészetről is hallhatnak érdekességeket a résztvevők német nyelven és francia tolmácsolásban. A vándorgyűlés egyik legfontosabb hozadéka, hogy ennek köszönhetően a Soproni Evangélikus Gyűjtemények is bekerül a protestáns múzeumok európai hálózatába.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek