Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Orbán Viktor: Viszlát maszk! – újabb enyhítések

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hétvégén meglett az ötmilliomodik beoltott magyar, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy nem kell többé maszkot viselnünk a közterületeken – jelentette be a miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott facebookon-oldalán, ez a döntés azt jelenti, hogy „búcsút inthetünk a maszkunknak”. Vége a kijárási tilalomnak, az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak. A 16–18 évesek felügyelet nélkül is járhatnak például étterembe, moziba, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A kulturális eseményeket, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyeken kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt. Lakodalomban legfeljebb 200, más családi eseményen vagy magánrendezvényen 50-en lehetnek.

Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez a védettségi igazolványát: a kormányrendelet alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

Május 21-től részlegesen feloldották a kórházi látogatási tilalmat Sopronban is. Továbbra sem látogatható koronavírus-fertőzött, egy beteghez naponta egy látogató mehet be, egy órára. A látogatónak érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel kell rendelkeznie. Ezt a Győri úti előszűrő ponton ellenőrzik. A Soproni Gyógyközpont osztályain minden nap 14 és 16 óra között fogadják a látogatókat, akiknek 3 rétegű sebészi, FFP2, FFP3 vagy ezzel azonos besorolású maszkot kell viselniük. 

Kapcsolódó cikkek