Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a mintaváros
– Ha valahol jó példára van szükség, akkor a leghűségesebb várost kell felhozni – fogalmazott előadásában Varga Mihály pénzügyminiszer. Fotók: Filep István

„Józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség”

Sopron a mintaváros

| Munkatársunktól | Városi hírek

– Idén is folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát. A cél az, hogy 5 százalék környékén legyen az éves átlagos infláció – mondta Varga Mihály Sopronban. A pénzügyminiszter az iCon és a Századvég gazdaságpolitikai konferenciáján úgy fogalmazott, hogy Sopron a Modern Városok Programban kiválóan teljesített.

Magyarország gazdasági kilátásairól, valamint városunk és környéke lehetőségeiről is tanácskoztak a meghívottak a hétvégi gazdaságpolitikai konferencián Sopronban.

– A Modern Városok Programmal az volt a kormány célja, hogy lendületet adjon a megyei jogú városoknak a gazdaságfejlesztésre koncentráló, ugyanakkor az ottani életminőséget is javító elemekkel – fogalmazott előadásában Varga Mihály pénzügyminiszer. – Sopron a programban kiváló teljesítményt ért el. Ha valahol jó példára van szükség, akkor a leghűségesebb várost kell felhozni.

Pénzügyi alapismeretek az iskolákban

Varga Mihály hangsúlyozta: józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség, így idén is folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát. A cél az, hogy 5 százalék környékén legyen az éves átlagos infláció. A személyi jövedelemadó mértékéről azt mondta, hogy a cél továbbra is az, hogy egy számjegyű legyen, de a 15 százalékos kulcs sem „rossz”, hiszen ez Európa harmadik legkisebb adóterhe. Ezen túl a családi kedvezmények is tovább tudják csökkenteni a mértékét. A miniszter meglátása szerint a pénzügyi alapismereteket a nemzeti alaptanterv részévé kellene tenni, mert egy életen át elkísérnek bennünket.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az euró bevezetése nem cél, hanem eszköz. Példaként említette Szlovákiát, ahol a gazdaság nem lett sikeresebb azzal, hogy bevezették az eurót. Tavaly december óta 520 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett hazánkba, azonban Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a gazdaság működőképes volt a források nélkül is. 2024-ben még további, összesen több mint 2500 milliárd forint uniós forrás beérkezésével számol a kormány.

Az előadáson részt vett dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és több önkormányzati képviselő is.


Dr. Farkas Ciprián (k) és Barcza Attila (j) a konferencián áttekintette a város fejlesztését Varga Mihály (b) pénzügyminiszterrel.

A falvak a jövőnk

A programsorozat szombaton délután a Nyugat-Magyarország mint gazdasági régió című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. Ezen Gyopáros Alpár úgy fogalmazott, hogy a falvak a jövőnk, nagy potenciál van bennük, mert olyan életminőséget tudnak adni, és olyan közösséggel rendelkeznek, amit a nagyvárosokban nem lehet megtapasztalni. – A Magyar Falu Programban 10 milliárd forint értékben vállaltunk kötelezettséget idei pályázatokra még 2023-ban, amihez további 10 milliárd forint csatlakozik az idei évben. Mindemellett folytatjuk az állami mellékútfejlesztési programot és a falusi csokot – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. Gyopáros Alpár kiváló kormányzati szándéknak nevezte az élelmiszeripar feltámasztását, mert egyre több a tudatos vásárló, ezzel együtt a kis kézműves műhely is. Példaként említette Győr–Moson–Sopron vármegyét.

Sopron mint logisztikai központ

– Sopronban és környékén rengeteg kiváló vállalkozás működik, amelyeknek a hozzáadott értéke kiemelkedő például a kutatásfejlesztésben is – hangsúlyozta a beszélgetésen Barcza Attila. – Versenyképesség tekintetében az elmúlt időszakban óriási lépéseket tettünk Sopronban és környékén. Gondoljunk például arra, hogy az M85-ös autóút elérte a térséget, de érdemes megemlíteni a GYSEV Zrt. konténerterminálját is. Azt gondolom, hogy a térségünknek mindenképpen ki tud alakulni az erős logisztikai központi szerepe.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt négy évben a térségben több mint egymilliárd forint értékben újultak meg vagy épültek bölcsődék. 

Az iCon egy 2010-ben alapított gazdaságpolitikai közösség, amelynek célja, hogy platformot biztosítson a jelen és a jövő gazdaságpolitikai kihívásainak megvitatásához.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...