Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Százhúsz éves intézmény
A Tóth Antal EGYMI napjainkban sajátos nevelési igényű – súlyos hallássérült, nagyothalló, beszédfogyatékos és egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő –, ép intellektusú gyermekekkel foglalkozik normál tanterv szerint. Fotó: Filep István

Tóth Antal-iskola: A folyamatos szakmai megújulás útján

Százhúsz éves intézmény

| Köves Andrea | Városi hírek

Hetek óta nagy a sürgés-forgás a Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben (EGYMI): a gyerekek és tanárok próbálnak, díszleteket festenek, készülnek az iskola jubileumi műsorára. Az intézmény november 30-án ­ünnepli fennállásának 120 éves évfordulóját.

Még az irodában is díszletek közé ültünk le, ahol az iskola igazgatója, Tscheki Katalin és helyettese, Szála Renáta idézte fel az intézmény múltját. Tóth Antal, haladó szellemű mezőgazdász 1903-ban alapította az intézetet. Mivel nem volt gyermeke, így vagyonát közcélokra adományozta. A kezdetben csak hallássérült gyermekeket oktató intézményben 1974-ben kezdte meg egy bentlakásos óvodai beszédfogyatékos csoport a működését, amely a kilencvenes években alsó, majd felső tagozatos évfolyamokkal is bővült. 2003-tól már a kárpitos szakmát is elsajátíthatják az idejáró fiatalok.

Az iskola napjainkban sajátos nevelési igényű – súlyos hallássérült, nagyothalló, beszédfogyatékos és egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő –, ép intellektusú gyermekekkel foglalkozik normál tanterv szerint. A kisdiákok számára nagy segítséget jelent a nyújtott első osztály, azaz az első év tananyagát kettő alatt sajátíthatják el, ezzel hatékonyabban alapozzák meg az olvasáshoz és íráshoz szükséges készségeket. A legfontosabb céljuk a különböző fogyatékosságokból fakadó hátrányok leküzdése, a sérült gyermekek esélyegyenlőségének biztosítása. Mindemellett 10 gyógypedagógusuk soproni és város környéki iskolákban is segíti SNI-s diákok fejlesztését utazó tanári rendszerben.


– Nagy az igény a tevékenységünkre, 110 gyermek jár hozzánk jelenleg – mesélte az intézményvezető. – Munkánkat a folyamatos szakmai megújulás jellemzi, az elmúlt években több innovációt is megvalósítottunk. Sok-sok élményt nyújt a gyerekeknek a dráma- és élménypedagógiára épülő oktatási rendszerünk. Nagyon szeretik a diákok a tematikus napokat, amikor egy-egy téma kapcsán lehetőség nyílik a természetben játékosan tanulni, vagy múzeumpedagógiai órán részt venni. Iskolánkban kiemelt a szerepe az egyénre szabott tanításnak, a fejlesztésnek, ezért is hoztak létre pedagógusaink egy digitális feladatbankot több témakörben.

Mindebből a sok-sok élményből nyújtanak egy kis ízelítőt az iskola diákjai jubileumi ünnepségükön csütörtökön délelőtt.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...