Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hulladékszegény életmódra voksol
Bányai Klaudia mindent megtesz azért, hogy minél kevesebb szemetet termeljen Fotó: Griechisch Tamás

A hulladékszegény életmódra voksol

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Világszerte egyre több a híve a zero waste (hulladékszegény életmód) mozgalomnak, e szerint él a Soproni Egyetem közgazdászhallgatója, ­Bányai Klaudia is.

A hulladékszegény szemlélet szerint vezetett háztartás az újrahasznosításnál is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. A lényege: olyan életmódot éljünk, amelyben különböző lépések segítségével minimalizáljuk a keletkező szemetünket. Bányai Klaudia négy–öt évvel ezelőtt olvasott egy cikket egy amerikai lányról, aki e szerint a szemléletmód szerint él, és egy csomagolásmentes boltot is nyitott. Nagyon megtetszett neki ez az életmód, úgy érzi: tisztább a lelkiismerete, ha a környezet megóvása érdekében mindent megtesz, amire lehetősége nyílik.  

– Mindezt a kollégiumi körülmények között is meg tudom valósítani – mesélte Klaudia. – A kollégiumi mosógépbe én nem mosószert teszek, hanem mosódiót, amit egy textilzsákban helyezek a ruhák közé, az öblítő szerepét pedig a citromsav tölti be, ami mellé még egy kis illóolajat csepegtetek, hogy illatosabbak legyenek a ruhák. Takarításhoz vízzel higított ecetet használok szintén illóolajokkal, a tisztálkodószerek is környezetbarátok. Bambuszfogkefém van, fogporral mosom a fogam, a fésűm fából van, természetes alapanyagú szappant használok, és szilárd samponnal mosom a hajam. Vásárolni már évek óta a saját textilzacskómmal megyek: ebbe kerülnek a zöldségek, a gyümölcsök, a kimérhető magvak és a pékáru. Ha csomagolt terméket veszek, akkor figyelek rá, hogy ne műanyagba legyenek burkolva, hanem papírba vagy üvegbe.

Az egyetemista lány szerint ez az életmód egyáltalán nem bonyolult, nem követel több energiát, de érdemes fokozatosan elkezdeni. Talán hihetetlen, de így sokat spórolhat is az ember, hiszen az ecet, a mosódió, a mosószóda olcsóbb a hagyományos tisztítószereknél.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...