Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vizek védelméért
A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület tagjai a közelmúltban szerveztek medertakarítást a Tómalmon. Fotó: Németh Péter

A horgászok összeszedik a szemetet, nyírják a füvet

A vizek védelméért

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Gumicsizmában, kesztyűben és gereblyével felszerelkezve érkeztek a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület tagjai Tómalomhoz, hogy a medret közösen takarítsák ki. Mindezzel szép példát mutatnak az önkéntes környezetszépítésre.

opronban és környékén az egyik legnépszerűbb hobbi a horgászat, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Sopron és Vidéke Horgász Egyesületnek 850 felnőtt és 250 gyermek tagja van. A civil szervezet idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, a legfőbb célkitűzése azóta is változatlan: a kezelésében lévő vizek használata, felelős és hosszú távú fejlesztése. Ennek jegyében szervezték meg a Tómalom medertakarítását, amelyet Böszörményi Tibor, az egyesület hivatásos halőre koordinált.

– Egyesületünk tagjai számára a törvényi előírások mellett olyan íratlan szabályok betartása is nagyon fontos horgászatkor, mint a vizek környezetének rendben tartása, a szemét összeszedése, a fűnyírás, a kaszálás – mondta Magyar Szilárd elnök. – Egyesületünk évente nagyságrendileg 160 mázsa halat telepít a hozzánk tartozó tavakba, így az Ibolya-tóba, a Szalamandra-tóba, a Kis-Tómalomba, a Nagy-Tómalomba, az Ikva patakba és a hozzátartozó vízrendszerbe, a Kardos-érbe és a Rákos-patakba.

A horgászat a többség számára hobbi, ám a tagok közül többen járnak országos versenyekre szép eredményeket elérve. A közeljövőben szeretnék még több fiatallal megszerettetni ezt az izgalmas tevékenységet, ennek szellemében idén először szerveztek horgásztáborokat hagyományteremtő szándékkal.

– Van, aki a csendet, a nyugalmat, az elvonulást találja meg a horgászatban, akad, akit a táj szépsége motivál – tette hozzá az egyesület elnöke. – Tagjaink közül sokan visszaengedik a tóba az elfogott zsákmányt, mert nem maga a hal megszerzése a legfőbb céljuk, hanem az ahhoz vezető folyamat tölti fel őket. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...