Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európa-bajnok „óriások”
Bakos Ildikó újfundlandi kutyusaival. A négyéves Nina és kölyke, Franci is szép sikereket ér el versenyeken. Fotó: Filep István

A versenyen a kutyák külsejét nézik, mennyire hozzák fajtájuk jellemzőit

Európa-bajnok „óriások”

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egy első és egy ötödik helyezéssel tért haza a legutóbbi Európa-bajnokságról a soproni Horváth-Bakos Ildikó két csodaszép újfundlandi kutyusával.

Nina, a négyéves anyuka és Franci, a héthónapos kölyöklány mindenben hozza fajtája jellemzőit: nyugod, szeretetre méltó és békés. Ezek a kisebb mackó méretű kutyusok tökéletes családi kedvencek.

– Mindig szerettem volna kutyákkal foglalkozni: egyetemistaként kutyakozmetikus és kutyabírói végzettséget is szereztem, de aztán jöttek a gyerekek – mesélte Ildikó. – Volt egy nagyon kedves kutyusom, a csodaszép berni pásztorkutyám, aki 6,5 éves korában egy betegségben váratlanul elhunyt. Nagy bánatomban azonnal szerettem volna egy kölyökkutyát, akkor került hozzánk Zefir, aki mind a mai napig szerencsére velünk él. Azért mondom, hogy szerencsére, mert sajnos miután hozzánk került, egy hétig küzdöttünk az életéért, kiderült: a tenyésztő inkább szaporító volt.

Végül egy baráti kapcsolat révén talált rá Ildikó az országos hírű lövői újfundlandi-tenyészetre, az Ice Prince kennelre, ahol szívébe zárta a békés, szeretettel teli, puha óriásokat és gazdáikat, a Balogh családot. Így került hozzájuk Nina négy évvel ezelőtt, akivel próbaképpen elmentek első versenyükre, ahol a kölyökkutyus tarolt. Nina az elmúlt években gazdájával több tucat megmérettetésen vett részt, számtalan kupát „bezsebelve”. Ildikó szeretett volna almot is, hosszas keresgélés után sikerült egy szintén remek vérvonallal rendelkező kan kutyát találni, így 2021 májusában kilenc csöppség látta meg a napvilágot. Ebből a szépséges Franci maradt a családnál, aki úgy tűnik, örökölte anyukája és apukája legjobb tulajdonságait, hiszen a legutóbbi budapesti Európa-bajnokságon győzött a kölyökkutya kategóriában. Ezen a versenyen a kutyák külső jellemzőit nézik, hogy mennyire hozzák fajtájuk jellemzőit, vizsgálják a mozgásukat, testtartásukat, a szőrzetüket.

Ildikó kutyáival együtt örül a versenysikereiknek, ám számára nem a helyezés a legfontosabb, hanem az, hogy sok-sok öröm, közös élmény éri őket, mely során mélyül a kutya–gazda kapcsolat.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...