Ne a kukában végezze!
2024. 10. 30. | Laklia-Szilágyi Andrea„Veszek még egy kicsit, maximum megmarad” – hallhatjuk sokszor vásárlás közben. Pedig az élelmiszer-hulladék termelése szempontjából fontos lenne megg...
A Faműves mesterségek című kötet után újabb hiánypótló kiadvánnyal lepte meg olvasóközönségét dr. Gerencsér Kinga, a Soproni Egyetem címzetes tanára.
A fa ezer arca című igényes kivitelű, fotókkal gazdagon illusztrált kötet izgalmas történeteken, példákon keresztül mutatja be: milyen pótolhatatlan életünkben a fa mint nyersanyag és mint élő anyag. Dr. Gerencsér Kinga több mint négy évtizede elkötelezett „fás” szakember, nyugdíjazása után úgy gondolta: a megszerzett ismereteit megosztja másokkal is olvasmányos formában.
– Nehéz válogatni a kötetben szereplő sok-sok érdekes, izgalmas téma közül – mesélte a szerző, miközben átlapozta a könyvet. – Az erdőfürdőzéstől, az élőfa-szobrászattól kezdve a világító fával való kísérleteken, a faölelésen át a lombkoronaházak, -hotelek és -éttermek felsorolásáig széles a paletta. Utánajártam annak is, hogy milyen gyógyhatásai vannak a fák leveleiből és virágaiból készített teáknak, krémeknek, fürdőknek, és melyik fa termése mire jó, illetve a fák nedvei milyen kincseket rejtenek.
A kötetből azt is megismerhetjük, hogy mennyiféle alapanyag készíthető a fa testéből, miképpen ihlette meg Gaudít egy nyírfasor a kőkatedrális megalkotásánál, milyen előnyei vannak a fából való építkezésnek. Kiderül az is, hogy vajon miért a jövő nyersanyaga a fa, miért fontos a klímavédelem szempontjából a faültetés. Megismerkedhetünk a teqball-lal, a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportággal, amelynek alapja egy magyar fejlesztésű, fa felhasználásával készült, különlegesen meghajlított asztal. Rácsodálkozhatunk, mennyiféle formában és színben jelenik meg tárgyainkban a fa, hogyan szolgálja kikapcsolódásunkat, szellemi, fizikai feltöltődésünket és mindennapi életünk szebbé, barátságosabbá tételét. A kötet a Cédrus Könyvkereskedésben vásárolható meg.
„Veszek még egy kicsit, maximum megmarad” – hallhatjuk sokszor vásárlás közben. Pedig az élelmiszer-hulladék termelése szempontjából fontos lenne megg...
Az idei kutatók éjszakáján a Széchenyi István Gimnázium diákjai az ételpazarlás következményeiről és megelőzéséről tartottak előadást és interaktív fo...