Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogy tiszta maradjon a város!
A Harkai úti (balra) és a Pozsonyi úti (jobbra) zöldudvarokban a lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek rakhatják le a hulladékaikat. Fotók: Filep István

Minden feltétel adott Sopronban a hulladék tudatos kezelésére

Hogy tiszta maradjon a város!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Sopron élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben. A város területén 26 szelektív sziget várja a lakosságot, az a hulladék pedig, ami nem helyezhető el ezeken a helyeken, a két zöldudvarba ingyen lerakható.

tizede működnek a szelektív szigetek, amelyek támogatják a lakosság környezettudatosabb, fenntarthatóbb hulladékgyűjtését. Az STKH és az önkormányzat közösen jelölte ki a szigetek helyét, a legfontosabb szempont a könnyű megközelíthetőség volt. Ezeken a helyeken három nagyméretű edény várja a lakosságot. Az egyikbe a papírt, azaz újságokat, reklám- és szóróanyagokat, csomagolópapírt, lapra hajtogatott kartondobozt lehet elhelyezni, a másikba a műanyagot, társított kartont (Tetra Pak), illetve az üdítős és sörös italdobozt, fém konzervdobozt, a harmadik (üveggyűjtő konténerbe) tiszta, italos üveget, befőttesüveget lehet bedobni.

– Talán nem ismert a lakosság körében, hogy minden helyszínen, minden nap ürítjük hétfőtől szombatig a műanyagos és papíros edényeket, az üveges konténert pedig hetente kétszer. Kollégáim minden nap takarítják a szelektív szigeteket, a konténerek mellé ledobált hulladékot elszállítják – összegezte Rétfalvi Balázs, az STKH létesítményüzemeltetési divízióvezetője.

A szakember szomorú tapasztalatokról tud beszámolni, hiába a napi rendszeres takarítás, egyesek építési törmeléket, lomot, elektronikai hulladékot, autógumit újra és újra kihelyeznek. Mindez különösen szomorú annak a fényében, hogy a lakosságot két hulladékudvar is várja Sopronban, ahol ingyenesen elhelyezhetők mindezek.

– A Harkai és a Pozsonyi úti udvarokban a lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek rakhatják le a hulladékaikat – folytatta szakember. – Ide le lehet adni a használt bútorokat, törmelékeket, gumiabroncsokat, festéket, amelyek sajnos sok esetben a szelektív szigeteket csúfítják. Teljesen érthetetlen, hogy ha valaki ezekhez a szigetekhez autóval odaviszi a nem odavaló hulladékát. Miért nem tud inkább az autóval valamelyik udvar felé kanyarodni, ahol teljesen legálisan, ingyenesen, környezettudatos módon lerakhatja a szemetet?

A zöldhulladék esetében elsősorban a házi komposztálást szorgalmazza a cég. Aki leadná a zöldhulladékát, az beviheti a Harkai úti komposztálóba évente hatszor, alkalmanként legfeljebb 300 kilogramm mennyiségig térítésmentesen. Mindemellett lehet zöldhulladékgyűjtő-zsákot is vásárolni, amit a cég áprilistól novemberig havonta elszállít a házak elől, ahogy a barna kukákba helyezett zöldhulladékot is. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...