A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Ötleteket, praktikákat osztanak meg egymással a ZöldSopron elnevezésű környezetbarát és egészségtudatos közösség tagjai. A közösségi felületükön már közel 500-an csatlakoztak az ökotudatos csoporthoz.
A közösség elindítója Borosné Bognár Petra, aki a saját háztartását is megreformálta az elmúlt években ebben a szellemben.
– Akkor kezdtem felfedezni a környezetbarát háztartást, amikor az első fiammal várandós voltam – mesélte Petra. – Elsőként kiváltottam a hagyományos, szintetikus mosóport és öblítőt, helyette mosódiót és mosószódát, illetve ecetes vizet használok. Ezzel jót teszek a családomnak és a környezetnek is, ráadásul olcsóbb megoldás. Ezzel párhuzamosan szelektíven kezdtük el gyűjteni a hulladékot otthon, majd arra törekedtünk, hogy minél kevesebb legyen a szemetünk. A második fiamnál már mosható pelenkát használtam, arctisztításnál a hagyományos vattakorongot mosható textil alapúra cseréltem, ugyancsak anyagokból készült szalvétát használok. Szenvedélyemmé vált a pólóékszer-készítés is, így nem vesznek kárba a már nem használt ruháink, ráadásul ezek a kiegészítők szerintem nagyon mutatósak amellett, hogy környezetkímélők.
Petra elindított egy blogot is a témával kapcsolatban, ennek eredményeképpen sok-sok kérdést kapott hasonlóan gondolkodó anyukáktól, ez ösztönözte, hogy megalakítsa a ZöldSopron elnevezésű közösséget. Itt számtalan hasznos tanácsot, ötletet osztanak meg egymással a tagok az egészséges táplálkozással és a környezetbarát háztartással kapcsolatban. Különösen figyel a csoport a tudatos bevásárlásra. Tapasztalataik szerint az élelmiszerek csomagolása termel sok-sok környezetre ártalmas szemetet. Ennek kiküszöbölése céljából nem műanyag zacskókba teszik a megvett portékát, hanem dobozt visznek a boltokba a felvágottak és a sajtok számára, a műanyag zacskók helyett pedig praktikus átlátszó, vékony anyagból készült kis tasakokba teszik a gyümölcsöket és a pékárut. A közösség számára fontos az egészséges táplálkozás is, ennek jegyében sok-sok bevált receptet is megosztanak egymással.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...